”Fraților, știm cum vă simțiți”. Balcanii, terenul perfect pentru conflictele religioase. La Sarajevo se scandează ”Palestina liberă”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă / Steaguri palestiniene în Sarajevo, Bosnia Herzegovina / Captură video, Klix.ba
Imagine ilustrativă / Steaguri palestiniene în Sarajevo, Bosnia Herzegovina / Captură video, Klix.ba

Protestul în sprijinul Palestinei, organizat de comunitatea palestiniană din Bosnia și Herțegovina are poate o conotație mai specială decât oriunde în altă parte a Europei.

Războaiele din anii 90 din Fosta Iugoslavie au avut în principal două motive - etnice și religioase, iar rănile nu s-au închis nici după decenii.

Războiul din Bosnia și Herțegovina (desfășurat între 1992 și 1995, momentul semnării acordurilor de la Dayton) a însemnat practic un război interetnic cu substrat religios, între bosniacii musulmani (44%), sârbii ortodocși (32,5%) și croații catolici (17%). Un număr de 45 de sârbi, 12 croați și 4 bosniaci au fost condamnați la TPI pentru crime de război după războiul din Bosnia, iar estimările arată că peste 100.000 de oameni au fost uciși în timpul războiului, iar peste 2,2 milioane de persoane au fost strămutate. La aceea vreme, era cel mai violent conflict de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Așa că nu e de mirare când vedem un  număr ridicat de cetățeni, în Sarajevo, precum și din alte orașe, care au răspuns apelului comunității palestiniene din BiH de a oferi sprijin locuitorilor din Gaza, care sunt bombardați continuu israelieni din 7 octombrie.

Protestul a început la ora 11,în fața primăriei din capitala Bosniei și Herțegovinei. Ar trebui să dureze două ore, iar mulți cetățeni au adus cu ei steaguri ale Palestinei și Bosniei și Herțegovinei.

Cei adunați au explicat că situația din Gaza și narațiunea israeliană le amintesc cu tărie de perioada de agresiune împotriva Bosniei și Herțegovinei, de genocidul de la Srebrenița, de asediul orașului Sarajevo și de terorizarea și bombardarea civililor nevinovați, inclusiv a copiilor și a deformării faptelor în favoarea agresorilor, relatează Klix.ba.

 

„Palestina liberă liberă, Palestina liberă liberă”, răsună la Sarajevo

Protest pro-Palestina în Sarajevo, Bosnia Herzegovina

Toată lumea transmite un mesaj că este nevoie urgentă de a restabili pacea, adică de a înceta focul din direcția israeliană și de a oferi ajutor umanitar palestinienilor care au rămas fără apă, electricitate și alimente.

„Vrem să transmitem un mesaj puternic de sprijin concetățenilor noștri din Fâșia Gaza care se confruntă cu crime brutale și genocid. Vrem să ne ridicăm vocea împotriva uciderii copiilor, femeilor, bătrânilor, răniților din spitale, împotriva violenței și pentru pace în Palestina”, au spus organizatorii.

Se cere încetarea imediată a bombardării civililor și a țintelor civile și prevenirea unui dezastru umanitar. „Cerem încetarea apartheidului împotriva poporului nostru și aderarea la acordurile internaționale”, a adăugat Comunitatea Palestiniană din Bosnia și Herțegovina. Toți cetățenii sunt invitați să vină doar cu steaguri ale Palestinei și Bosniei și Herțegovinei și să desfășoare protestul într-o manieră demnă, fără incidente.

 

Zeci de mii de demonstrații pro-palestiniene au pus pe jar Marea Britanie

 

Apeluri similare au fost făcute în orașe din întreaga lume. Războiul a ridicat tensiuni în întreaga lume, comunitățile evreiești și musulmane simțindu-se amenințate, relatează AP.

Zeci de mii de protestatari pro-palestinieni au mărșăluit sâmbătă prin Londra ploioasă pentru a cere încetarea bombardamentelor Israelului asupra Fâșiei Gaza. A

Duminică erau așteptate și acțiuni de protest, fiind convocată o demonstrație permisă la Paris. Berlinul a interzis duminică un eveniment pro-palestinian în centrul orașului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel