Bahmutul rezistă tot mai greu, comandantul Forțelor Terestre Ucrainene s-a dus pe front. Spuma Armatei ruse și a Wagner încearcă încercuirea Bahmutului

Darius Muresan |
Data publicării:
Bătălia de la Soeldar / Bahmut din Donețk. Foto: ISW
Bătălia de la Soeldar / Bahmut din Donețk. Foto: ISW

Comandantul Forţelor Terestre ale armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, a vizitat vineri trupele ce apără oraşul Bahmut aflat sub asediul trupelor ruse, care au desfăşurat acolo cele mai experimentate unităţi şi se dau lupte intense în oraş şi în jurul acestuia, în timp ce ultimele rute de acces pe care trupele ucrainene le mai controlează spre acest oraş sunt bombardate intens de artileria rusă, transmit Agerpres, care citează agenţiile Reuters şi EFE.

"Inamicul nu a abandonat speranţele de a captura Bahmutul şi continuă să acumuleze forţe pentru a ocupa oraşul", afirmă Forţele Terestre ucrainene într-un comunicat în care menţionează vizita generalului Sirski la "unităţile care conduc apărarea" localităţii.

Potrivit comandamentului ucrainean, "ocupanţii ruşi au lansat unităţile cele mai pregătite ale grupării Wagner şi alte unităţi ale armatei ruse pentru capturarea localităţii" şi "se dau lupte intense în interiorul localităţii şi în împrejurimile ei".

În timp ce inspecta trupele, generalul Sirski a discutat cu militarii săi despre recenta creştere a efectivelor armatei ucrainene la Bahmut şi a lăudat trupele pentru "exemplul de rezistenţă, profesionalism şi eroism".

 

Prigojin, șeful Wagner, spune că Bahmutul e „practic încercuit”. Ucraina neagă informația, pe internet au apărut imagini cu mercenari Wagner intrând în oraș



Mai devreme, liderul grupării paramilitare ruse Wagner, aflată în prima linie a ofensivei asupra Bahmutului, Evgheni Prigojin, a declarat că oraşul este "practic încercuit" de trupele ruse şi i-a cerut preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ordone retragerea trupelor sale. Kievul a catalogat declaraţia lui Prigojin drept "campanie de dezinformare".

În acest timp, armata ucraineană a detonat un pod feroviar în oraşul asediat, iar trupele ruse au distrus la rândul lor un pod vital folosit pentru aprovizionarea armatei ucrainene la Bahmut şi care în plus ar putea îngreuna retragerea acesteia din oraş pe singura direcţie de acces rămasă sub controlul trupelor ucrainene, cea către vest, forţându-le în cazul unei retrageri să folosească drumuri prin câmp.

Potrivit Reuters, comandantul unei unităţi de drone ucrainene care acţionează la Bahmut a anunţat într-un mesaj video că această unitate a primit din partea superiorilor ordin să se retragă imediat din oraş. De asemenea, ultimele rute pe care armata ucraineană le controlează spre Bahmut sunt bombardate intens de artileria rusă.

Soldaţii ucraineni lucrează la repararea şoselelor avariate şi noi efective se îndreaptă spre linia frontului, un semn că Ucraina încă nu este dispusă să renunţe la Bahmut, iar la vest de acest oraş se sapă noi tranşee pentru ridicarea unor poziţii defensive.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel