Bahmut, o nucă foarte tare pentru forțele ruse. Singurul scenariu în care Bahmutul ar fi fost valoros pentru înaintarea Armatei ruse

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Apărarea eroică de către armata ucraineană a orașului Bahmut este o operație foarte importantă, prin care se provoacă pierderi constante forțelor rusești și le epuizează potențialul ofensiv.

Concluzia apare în raportul din 21 ianuarie privind evoluția operațiilor militare din Ucraina, publicat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) – ONG american specializat în evaluări politico-militare de nivel strategic.

Apărarea Bahmutului se face cu costuri mari din partea forțelor ucrainene, care pe lângă pierderile umane și materiale mai cuprinde și renunțarea la ofensive pe anumite direcții. Dar, cedarea rapidă a Bahmutului ar fi dus ulterior la pierderi mult mai mari pentru ucraineni.

”În timp ce costurile asociate cu apărarea neîntreruptă a Bahmutului sunt semnificative și includ probabil costuri de oportunitate legate de potențialele operațiuni de contraofensivă ucraineană în altă parte, Ucraina ar fi plătit, de asemenea, un preț semnificativ (mai mare) dacă ar fi permis trupelor ruse să ia cu ușurință Bahmutul”, precizează ISW.

 

Situația în care Bahmutul ar fi fost valoros

Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Opiniile privind apărarea Bahmutului cu orice preț sunt împărțite.

”Bahmutul în sine nu este semnificativ operațional sau strategic, dar dacă trupele ruse l-ar fi luat relativ rapid și ieftin, ar fi putut spera să extindă operațiile în moduri care ar fi putut forța Ucraina să construiască în grabă pozițiile defensive pe un teren mai puțin favorabil”, explică ISW care ar fi fost unele dintre consecințele cedării rapide ale localității Bahmut.

Armata americană, potrivit unei părți a presei, sfătuiește Statul Major ucrainean să se retragă din Bahmut. De asemenea, Serviciul Federal de Informații german (BND) este alarmat din cauza pierderilor mari suferite de armata ucraineană la Bahmut - un număr de trei cifre zilnic, potrivit publicației Spiegel.

ISW, pe de altă parte, apără decizia Statului Major General ucrainean de a apăra Bahmutul, precizând că este o decizie grea, iar ”americanii nu au fost nevoiți să facă astfel de alegeri din 1865”, ISW referindu-se inclusiv la necesitatea de a se proteja populația civilă ucraineană față de atrocitățile forțelor rusești cum a fost cazul în restul zonelor ocupate.

ISW remarcă faptul că forțele ucrainene au folosit și anterior un model similar de luptă pentru a uza gradual trupele rusești, prin atragerea lor în anumite zone unde au suferit întârzieri și pierderi mari de personal și echipamente în căutarea unor câștiguri tactice marginale.

Astfel, deși rușii au capturat în cele din urmă orașele Severodonețk și Lisiceansk în vara anului trecut, pierderile mari suferite acolo nu le-au permis să înainteze până acum.

Comentariul autorului:

Este posibil, ca Bahmutul să fie cedat până la urmă de ucraineni, dar rușii se vor opri din nou pentru câteva luni pentru a-și reface potențialul de luptă înainte de a ataca orașele Kramatorsk și Sloviansk, care împreună au aproximativ 300.000 de locuitori și  sunt a doua țintă majoră din Donbas, după Mariupol.  

Cele câteva luni, în care rușii au stagnat după episoadele Severodonețk și Lisiceansk, au permis ucrainenilor să riposteze și să recâștige Hersonul și îndepărteze amenințarea de Harkov.

Acum, cine știe, poate ucrainenii vor acționa decisiv în direcția Melitopol - pe centrul frontului, sau poate vor face o nouă învăluire pe flancuri pentru a ajunge la Istmul Perekop - în vest și lângă orașul Lugansk în est. Se pare că din nou inițiativa este în mâna ucrainenilor deși rușii au schimbat comandantul operației, iar mai recent și comandantul Trupelor de Desant – forțele sale de elită, crezând că aduc schimbarea în bine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel