Bahmut, cel mai fierbinte punct al bătăliilor pentru Donbas. ”Va fi probabil considerată cea mai mare bătălie a acestui război”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Orașul Bahmut din regiunea Donețk este de câteva luni cel mai fierbinte punct al bătăliilor pentru Donbas, fiind cam singura direcție semnificativă în care încearcă să avanseze trupele ruse.

„În ultimele trei luni, rușii iau cu asalt Bahmut de parcă ar fi ultima lor luptă. Judecând după numărul de rușii uciși acolo, bătălia de la Bahmut va fi probabil considerat cea mai mare bătălie a acestui război ”, scrie analistul militar austriac Tom Cooper în recenta sa recenzie din prima linie, publicată de NV.

 

Un oraș strategic și un potențial trofeu pentru Prigojin

 

Forțele armate ucrainene recunosc că militarii duc ”bătălii foarte grele” în zona orașulor Bahmut și Soledar (situat la nord).

Bahmut este indispensabil pentru ruși, dacă aceștia vor să îndeplinească obiectivul trasat de președintele Putin - acela de a captura întreaga regiune Donețk. Orașul este astfel „poarta de acces” către zona din regiunea Donețk care este încă deținută de trupele ucrainene.

New York Times scria la sfârșitul lunii septembrie că „În ultimele trei luni, rușii au bombardat continuu orașul Bahmut” și comparau importanța sa strategică cu cea a orașului Liman, eliberat între timp de ucraineni.

Dacă Bahmut și Liman, rămân sub controlul Ucrainei până la iarnă, forțele Kievului vor fi gata să recupereze teritoriile pierdute (din Donbass) în lunile următoare, arată NYT.

În schimb, dacă orașul va ajunge sub ocupație rusă, iar trupele ruse primesc întăriri aici, alte două orașe mari din regiunea Donețk - Kramatorsk și Sloviansk - se vor afla sub o mai mare amenințare și bombardamentele vor fi mai frecvente.

Așa că Yevgeni Prigojin își trimite tot mai mulți mercenari Wagner în bătălia de lângă Bahmut. ”Bucătarul lui Putin” încearcă să-i arate astfel liderului de la Kremlin că grupul său de mercenari  valorează mai mult decât armata regulată, care este forțată să se retragă sau să se apere pe toate celelalte zone ale frontului, arată și ISW.

 

Cine luptă acolo

 

Baza forțelor ucrainene din zona Bahmut sunt unitățile brigăzii 58 de infanterie motorizată ”Ivan Vyhovsky”, brigada 93 mecanizată ”Kholodny Yar” și brigada 110 mecanizată a Forțelor Armate ale Ucrainei. 

De partea rusă, atacul asupra Bahmut se bazează în mare măsură pe forțele mercenare ale grupării Wagner, sponsorizate de Yevgheni Prigojin, inclusiv pe prizonierii pe care i-a recrutat din închisorile rusești.

În același timp, toate atacurile rusești în direcția Bahmut sunt susținute activ de atacurile aeriene ale Forțelor Aeriene și Spațiale Ruse, amintește Tom Cooper. Ca exemplu, pe 21 și 22 octombrie au fost raportate aproximativ 16-17 „valuri” de atacuri cu Su-25 care bombardează pozițiile ucrainene în stil „spray and pray” (foc nediscriminatoriu, în speranța de a lovi inamicul cu cel puțin câteva dintre lovituri).

Comandanții ruși își aruncă oamenii în luptă, iar mercenarii Wagner devin „carne de tun”, confirmă poveștile militarilor Forțelor Armate ale Ucrainei. „Îi tratează ca pe niște soldați de unică folosință”, spune comandantul unei unități de artilerie autopropulsată, pentru WP.

Un videoclip recent lansat de Ministerul Apărării al Ucrainei oferă o idee despre condițiile grele în care Forțele Armate ale Ucrainei trebuie să apere Bahmutul.

Jurnaliştii ucraineni oferă mărturii similare despre bătăliile pentru Bahmut. „Acolo atacă Kadîroviții, Wagner. Ei suferă pierderi uriașe, dar totuși atacă frontal această apărare. În mod similar, în Avdiivka, luptele au loc de opt luni. Mii de oameni au căzut deja de partea lor”, susține jurnalistul Denis Kazanski într-un interviu pentru Radio NV.

Totuși, chiar dacă presupunem că forțele ucrainene vor trebui să se retragă din Bahmut, rușii nu vor putea dezvolta o ofensivă semnificativă în Donbas, arată și experții ISW. ”Forțele ruse au prea multe eșecuri anterioare. Capturarea Bahmut nu ar mai servi la sprijinirea unor eforturi mai mari ale Federației Ruse”, mai explică ISW.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel