Bahmut, capcana războiului din Ucraina? Forțele Kievului avansează, dar au și pierderi; Rusia aruncă rezerve pentru a menține pozițiile

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă. Tanc al forțelor ucrainene
Imagine ilustrativă. Tanc al forțelor ucrainene

Forțele armate ale Ucrainei desfășoară operațiuni ofensive în direcția Bahmut, dar și în cel puțin alte două zone ale frontului, în ultima zi, arată analiștii ISW .Potrivit rapoartelor, Ucraina a format 12 brigăzi speciale de contraofensivă. Experții scriu că Ucraina pare să fi desfășurat doar o fracțiune din rezerva de forțe disponibile.

De partea cealaltă, trebuie remarcat faptul că forțele din Districtul Militar de Sud al Rusiei, desfășurate în sud-estul Ucrainei, sunt probabil o grupare de forțe de mai bună calitate decât grupurile ruse din alte părți ale frontului.

După cum nota și DefenseRomania, Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat trecerea de la operațiuni defensive la operațiuni ofensive în zona Bahmut.

Militarii ucraineni ai Brigăzii a 3-a de asalt spun că au împins în ultima zi inamicul de pe un teritoriu de 1,8 km de-a lungul liniei frontului și 1,2 km adâncime în front, se arată în raportul unității.

Oficiali americani au confirmat pentru CNN avansul ucrainenilor, dar spun că există și pierderi. Astfel, rușii sunt dispuși pe mai multe linii defensice și dispun de rachete antitanc, lansatoare de grenade și mortare, cu care au opus „rezistență dură”.  Potrivit interlocutorilor CNN, forțele ruse „au cauzat daune semnificative vehiculelor blindate ucrainene” de tip MRAP - rezistente la mine. Este vorba, probabil, de vehicule de tip MaxxPro, pe care SUA le-au furnizat Ucrainei.

Foto: Vehicule rezistente  la mine MaxxPro 

Comandantul Grupului de Est al trupelor Ucrainei, general-colonelul Oleksandr Sîrski, a spus că trupele ucrainene avansează pe flancuri la Bahmutului. La rândul lor, soldații ruși au raportat despre contraatacurile Forțelor Armate ale Ucrainei în zona așezărilor Klișchiivka, Orihovo-Vasylivka, Berkhivka și Yakovlivka.

Potrivit declarației ministrului adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, rușii își trimit rezervele la Bakhmut pentru a asigura o apărare consolidată.

Raportul mai precizează că forțele ruse au continuat atacuri terestre limitate de-a lungul liniei Avdiyivka-Donețk. Potrivit Statului Major al Ucrainei, ocupanții au efectuat operațiuni ofensive zadarnice în direcția Avdiyivka. De asemenea, Forțele Armate au respins 13 atacuri terestre rusești la Marinka.

Oleksandr Sîrski (dreapta), în timpul unei călătorii în prima linie (Foto- Forțele terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei)

Fostul comandant al regimentului „Azov”, maiorul Forțelor Armate ale Ucrainei Maksim Jorin, a declarat pe Telegram, citat de SlovoiDilo, că unitățile obișnuite - brigăzi de pușcași mecanizate și parașutiști - nu fac față, iar rușii trimit deja unități de asalt la Bahmut.

„Acest lucru, desigur, poate reduce viteza de avans (a trupelor ucrainene n.r.), dar nu va schimba planurile în mod semnificativ. Îi vedem, știm ce plănuiesc și oricum vom continua să ne eliberăm teritoriile”, a subliniat acesta.

Potrivit lui Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, din septembrie 2022, Rusia a pierdut aproape 23 de mii de soldați în Bahmut, adică de 7,5 ori mai mulți soldați decât Ucraina.

Președintele Zelenski susține că, potrivit informațiilor sale, 21.000 de mercenari Wagner au fost uciși în Bahmut, iar alți 60.000 au fost răniți. Cu toate acestea, șeful statului recunoaște că și Ucraina a suferit pierderi serioase. ”Înțelegem câte pierderi am avut. Am avut pierderi, dar nici nu se poate compara. Nu știu. vreau să vorbesc despre detalii, dar tot ce este mai bun a mers în această direcție, în Bahmut. Cele mai bune sisteme, cea mai bună artilerie. Cred că a fost cea mai puternică apărare care putea fi planificată”, a explicat șeful statului, citat de TSN.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel