Azerbaidjanul permite redeschiderea simultană a două rute către Nagorno-Karabah

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Coridorul Lachin, Nagorno-Karabah. Sursă foto: BBC
Coridorul Lachin, Nagorno-Karabah. Sursă foto: BBC

Autoritățile etnice armene din regiunea separatistă a Azerbaidjanului Nagorno-Karabah au convenit sâmbătă să accepte transporturi de ajutoare din teritoriul deținut de Baku pentru prima dată în decenii, în schimbul restabilirii legăturilor rutiere cu Armenia.

Din decembrie, Azerbaidjanul a blocat singurul drum care duce din Armenia la Nagorno-Karabah, restricționând sever livrarea de alimente, materiale medicale și alte produse esențiale în regiunea de aproximativ 120.000 de oameni.

Iată că acum, Azerbaidjanul a fost de acord să redeschidă Coridorul Lachin, așa cum a declarat sâmbătă, pentru Politico, un înalt oficial azer.

Vestea vine după ce autoritățile din exclava controlată de etnici armeni (situată în interiorul granițelor recunoscute internațional ale Azerbaidjanului) au anunțat în cursul zilei că vor accepta transporturi umanitare de la Crucea Roșie Rusă pe un drum alternativ de la Aghdam, în interiorul teritoriului deținut de guvernul azer.

Mișcările par cel puțin parțial să accepte cererea de zeci de ani a Azerbaidjanului de a restabili legăturile de transport între teritoriul controlat de guvernul azer și provincia din Nagorno Karabah, care și-a declarat independența de Baku în anii 1990.

Hikmet Hajiyev, consilier pentru politică externă al președintelui azer, Ilham Aliyev, a confirmat pentru Reuters că ambele rute vor fi deschise simultan, în timp ce un punct de control azer pe drumul către Armenia va rămâne pe loc. El a reiterat poziția de lungă durată a lui Baku, conform căreia autoritățile separatiste din Karabakh trebuie să se dizolve și să dezarmeze.

 

Sitauația rămâne tensionată în regiune

Azerbaidjanul a recucerit zone mari de teritoriu într-un al doilea război major în 2020, iar în ultimele 9 luni a exercitat noi presiuni asupra regiunii, restricționând accesul locuitorilor acesteia în Armenia, prin coridorul Lachin. Drumul a fost întrerupt chiar și pentru cazuri medicale urgente, ceea ce duce la penurie de provizii de bază, inclusiv pâine.

Azerbaidjanul acuzase anterior Armenia că folosește coridorul pentru a introduce arme și că a respins o ofertă de redeschidere a drumului simultan cu o altă rută către Karabakh.

Aparentul acord a venit într-o zi în care parlamentul Karabakhului a ales un nou președinte al republicii sale autoproclamate independente, o mișcare pe care Azerbaidjanul a denunțat-o ca fiind ilegală.

Guvernul armean a declarat că premierul Nikol Pashinyan a purtat conversații telefonice sâmbătă cu liderii Franței, Germaniei, Iranului și Georgiei și cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken. Azerbaidjanul a declarat că ministrul său de externe a discutat despre situație cu un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, Yuri Kim.

Baku are o relație strânsă cu Turcia, în timp ce Erevanul a avut istoric legături strânse cu Rusia, care a trimis trupe de menținere a păcii în zonă și a promis că va menține deschis coridorul Lachin, ca parte a unui acord de pace care a pus capăt războiului din 2020.

Totuși, Pashinyan s-a plâns în ultimul timp că Moscova nu s-a implicat suficient în soluționarea conflictului.

Pashinyan s-a declarat gata să organizeze o întâlnire urgentă cu președintele Azerbaidjan, Ilham Aliyev, pentru a dezamorsa tensiunile, potrivit guvernului armean. Hajiyev, consilierul pentru politică externă al lui Aliyev, a declarat pentru Reuters că Baku nu a primit o astfel de ofertă.

Sâmbătă, parlamentul separatist din Karabah l-a ales pe Samvel Shahramanyan, un ofițer militar și fost șef al serviciului de securitate al teritoriului, ca nou președinte, în locul unui titular care a demisionat în urmă cu o săptămână.

Într-un discurs în fața parlamentului, Shahramanyan a cerut negocieri directe cu Azerbaidjan și restabilirea legăturilor de transport cu Armenia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel