Azerbaidjanul pune 'o singură condiție' pentru pace: Retragerea trupelor Armeniei

Darius Muresan / 05 oct 2020 / 09:30
Armata azeră, sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook
Armata azeră, sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook

Preşedintele azer Ilham Aliev a cerut duminică retragerea forţelor armene din Nagorno-Karabah, în a opta zi a luptelor care au loc în această enclavă între separatiştii armeni şi armata azeră, apreciind că autorităţile de la Erevan trebuie să-şi ceară scuze, relatează Agerpres, care citează AFP.

''Am o singură condiţie'' pentru încetarea focului, a spus Aliev într-o alocuţiune televizată adresată naţiunii. ''Forţele armate (n.r. - forțele armene) trebuie să părăsească teritoriile noastre'', a spus el, solicitând premierului armean Nikol Pachinian ''să-şi ceară scuze de la poporul azer''.

El a cerut ''în cele din urmă'' ca Pachinian să definească un ''plan precis'' de retragere a armenilor din Nagorno-Karabah. ''În acest caz, vom restabili regimul de încetare a focului'', a promis Aliev, insistând asupra faptului că Azerbaidjanul este pe cale să restabilească ''justiţia istorică''.

Armenia a decretat duminica trecută legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah, iar a doua zi Azerbaidjanul a anunţat o mobilizare parţială a armatei.

Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy