Avion Ryanair deturnat de Belarus. Compania letonă Air Baltic a decis să nu mai survoleze Belarusul

Eduard Pascu / 24 mai 2021 / 14:53
Avion compania AirBaltic Sursa foto: AirBaltic/Twitter
Avion compania AirBaltic Sursa foto: AirBaltic/Twitter

Compania Air Baltic, transportatorul aerian deținut de statul Leton a decis să nu mai folosească spațiul aerian din Belarus atunci când efectuează zboruri în urma deturnării avionului companiei Ryanair pentru arestarea unui opozant al regimului Lukașenko. 

Anunțul privind compania Air Baltic a fost făcut de ministrul Transporturilor din Letonia, Talis Linkaits, anunță TASS.

Șeful leton al transporturilor a declarat pentru Latvijas Radio că incidentul cu avionul de linie Ryanair este o situație extraordinară care pune în pericol securitatea zborurilor în spațiul aerian din Belarus.

"Compania noastră națională Air Baltic urmărește continuu situația de securitate din spațiul aerian al diferitelor state. A decis deja să nu mai folosească spațiul aerian din Belarus atunci când operează zborurile. Agenția de Aviație Civilă din Letonia va anunța și ea recomandarea de a evita spațiul aerian din Belarus", a mai spus el.

Amintim că în cursul zilei de ieri, zborul Ryanair 4978, care efectua o cursă între Grecia și Lituania, după ce își începuse coborârea spre Vilnius, a anunțat că se va îndrepta brusc spre Minsk.

Serviciile de informații din Belarus au forțat avionul să aterizeze la Minsk, întrucât în aeronavă se afla jurnalistul disident Roman Protasevici, căutat în propria ţară pentru rolul jucat în difuzarea uriaşelor proteste ale opoziţiei desfăşurate la Minsk anul trecut.

Minsk se află la mai puţin de 200 de kilometri de Vilnius, de aceea deturnarea avionului a durat câteva minute.

Avionul de linie Ryanair a fost interceptat și de un MiG-29 al Forțelor Aeriene Bieloruse, care, înarmat cu rachete aer-aer, a escortat aeronava de linie până la aterizare în Belarus.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy