Avion rusesc Su-25 doborât la Bakhmut: A fost utilizat un sistem portabil de rachete sol-aer (MANPADS) Piorun

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Soldații ucraineni au doborât un avion de luptă rusesc în apropiere de satul Berestove, în districtul Bakhmut. Aeronava a fost lovită de soldații Brigăzii 10 de Asalt "Edelweiss".Soldații au declarat că aeronava pe care au reușit să o lovească este un avion Su-25.

Avionul rusesc cu reacție a fost lovit cu un sistem portabil de rachete antiaeriene (MANPADS)  Piorun de fabricație poloneză.

"Raza de acțiune [n.r. a sistemului de rachete] este de 2-3 km. Le mulțumim prietenilor polonezi pentru ajutorul lor constant", au precizat militarii ucraineni.

Ucraina a primit sistemele portabile de rachete antiaeriene (MANPADS) Piorun din Polonia, în anul 2022.

Piorun (care înseamnă "fulger" în poloneză) este un sistem de apărare antiaeriană portabil de producție poloneză, conceput pentru a distruge aeronavele care zboară la joasă înălțime, avioane, elicoptere și vehicule aeriene fără pilot.

MANPADS-ul Piorun este o modernizare a sistemului PPZR Grom, bazat pe 9K38 Igla (SA-18 Graal) de producție sovietică, de aceea a doua denumire a rachetei este Grom-M. Ca parte a modernizărilor aduse acestui sistem, eficacitatea focosului ghidat a fost îmbunătățită semnificativ prin creșterea sensibilității de detecție, ceea ce a mărit distanța la care racheta este capabilă să țintească și să lovească ținta. Sistemul cântărește puțin sub 20 de kilograme și are o rază de acțiune de 6,5 km la altitudini de până la 6 km.

Piorun se află în serviciul forțelor armate poloneze din 2017. Acesta este al treilea succes la export pentru acest sistem în mai puțin de două două luni, deoarece Estonia a plasat un contract pentru 100 de lansatoare și 300 de rachete în luna septembrie a acestui an. Un număr nespecificat de sisteme Piorun a fost comandat şi de Departamentul american al Apărării.

Comanda făcută de Pentagon ar putea ajunge în cele din urmă la câteva sute de sisteme MANPADS Piorun. Înainte de a plasa această comandă, SUA au achiziționat mai multe sisteme portabile de apărare antiaeriană Grom din Polonia, livrate în 2016 și 2018-2019.

În 2022, Polonia a anunțat aprovizionarea rapidă a Ucrainei cu sisteme Piorun. De la începutul agresiunii militare ruse, Forțele Armate ale Ucrainei au susținut că un număr de avioane de luptă rusești (Su-34, Su-25) și elicoptere (Mi-24, Ka-52) au fost doborâte cu rachete lansate din sistemele portabile de apărare antiaeriană Piorun.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel