Avion deturnat la Minsk. Şeful diplomaţiei britanice: Este greu de crezut că Moscova nu şi-a dat acordul

Eduard Pascu |
Data publicării:
Sursa foto: Nexta/Twitter
Sursa foto: Nexta/Twitter

Şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab a afirmat luni că este "greu de crezut" că Moscova nu şi-a dat acordul pentru deturnarea zborului Ryanair spre Minsk, unde un opozant belarus aflat la bord a fost arestat, potrivit AFP.

"Detaliile de care dispunem cu privire la acest subiect nu sunt clare, dar este greu de crezut că acest gen de acţiune a putut avea loc fără cel puţin aprobarea autorităţilor de la Moscova", care constituie principalul sprijin al regimului lui Aleksandr Lukaşenko, a declarat Raab în parlament, transmite Agerpres.

Ministrul britanic al transporturilor, Grant Shapps, a afirmat că a "dat instrucţiuni" autorităţii britanice a aviaţiei civile să "ceară companiilor aeriene să evite spaţiul aerian belarus, pentru securitatea pasagerilor".

"Am suspendat de asemenea autorizaţia de a opera pentru Belavia", compania din Belarus care efectuează un zbor zilnic între Minsk şi aeroportul londonez Gatwick prin Paris, a adăugat el pe Twitter.

Ministrul de externe Dominic Raab a denunţat - în parlament - un "atac şocant împotriva aviaţiei civile şi o atingere adusă dreptului internaţional", anunţând că l-a convocat pe ambasadorul belarus.

În faţa deputaţilor, el a reiterat că Londra pregăteşte noi sancţiuni împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Întrebat care este opinia sa despre ipoteza unei implicări ruse, Dominic Raab a răspuns că, "deşi nu avem detalii clare cu privire la acest subiect, este greu de crezut că acest gen de acţiuni a putut fi întreprins fără cel puţin aprobarea autorităţilor de la Moscova".

Duminică, un avion de vânătoare MiG-29 a decolat, din ordinul personal al preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, pentru a intercepta un avion al companiei Ryanair, care efectua legătura între Atena şi Vilnius, capitale a două ţări UE, şi care se afla în acel moment în spaţiul aerian belarus.

Potrivit autorităţilor belaruse, o alertă cu bombă - care s-a dovedit a fi falsă - era la originea interceptării avionului de pasageri. După o aterizare pe aeroportul din Minsk şi verificarea aparatului, avionul a decolat spre Lituania.

Dar, între timp, poliţia belarusă i-a arestat pe opozantul Roman Protasevici şi pe prietena sa, Sofia Sapega, care se aflau la bord.

Luni, a doua zi după incident, Belarusul a afirmat că ar fi primit o ameninţare la adresa zborului respectiv într-un email ca fiind din partea organizaţiei palestiniene Hamas.

Autorităţile belaruse au afirmat că echipajul însuşi ar fi decis să aterizeze la Minsk "fără ingerinţa" lor, după ce a fost informat despre alerta cu bombă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel