Avion deturnat la Minsk | Sassoli: UE trebuie să-i pedepsească pe cei responsabili

S.I. Catalin / 25 mai 2021 / 08:36
Sursa foto: Nexta/Twitter
Sursa foto: Nexta/Twitter

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a cerut luni şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene (UE) "să acţioneze fără ezitare şi să-i pedepsească pe cei responsabili" pentru deturnarea şi aterizarea forţata la Minsk a unui zbor RyanAir între Atena şi Vilnius, precum şi arestarea unuia dintre pasageri, jurnalistul Roman Protasevici, un opozant al regimului preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, potrivit EFE.

"Răspunsul nostru trebuie să fie puternic, imediat, într-un singur glas. UE trebuie să acţioneze fără ezitare şi să-i pedepsească pe cei responsabili", spus Sassoli în discursul său la summitul liderilor europeni care are loc la Bruxelles, subliniind că acestora le revine o mare responsabilitate pentru a demonstra că Uniunea Europeană nu este un "tigru de hârtie".

Sassoli a subliniat că cele petrecute duminică sunt de o "gravitate fără precedent" şi a cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a lui Protasevici şi a prietenei sale, precum şi posibilitatea ca cei doi să părăsească Belarus.

El a solicitat, de asemenea, o anchetă internaţională pentru a "verifica dacă siguranţa transportului aerian şi a pasagerilor a fost pusă în pericol de către un stat suveran".

Uniunea Europeană în ansamblu consideră că ar trebui efectuată o anchetă internaţională cu privire la deturnarea aeronavei pentru arestarea unui opozant al lui Aleksandr Lukaşenko, incident ale cărui consecinţe, inclusiv sancţiuni, vor fi discutate în această seară de către Cei 27.

"UE va lua în considerare consecinţele acestei acţiuni, inclusiv adoptarea de măsuri împotriva celor responsabili", a declarat Înaltul Reprezentant pentru politica externa a Uniunii Europene, Josep Borrell, într-o declaraţie în numele UE în care solicita, de asemenea, "eliberarea imediată" a lui Protasevici.

"Prin acest act coercitiv, autorităţile din Belarus au pus în pericol siguranţa pasagerilor şi a echipajului. Ar trebui efectuată o investigaţie internaţională asupra acestui incident pentru a se constata orice nerespectare a reglementărilor aeronautice internaţionale", a spus Borrell, potrivit Agerpres.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy