Avion deturnat la Minsk | Lukaşenko susţine că a acţionat ''legal'' şi acuză Occidentul de ''război hibrid''

Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko
Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat că a acţionat "legal" atunci când a ordonat deturnarea unui avion civil către Minsk după o alertă cu bombă, respingând acuzaţiile că a urmărit prin această deturnare arestarea unui opozant, informează AFP şi Reuters.

"Am acţionat legal protejând oamenii", a declarat Lukaşenko, potrivit agenţiei de stat Belta, în primele sale comentarii asupra deturnării avionului.

Potrivit preşedintelui belarus, a-l acuza că a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a forţa aterizarea zborului Ryanair este "o minciună".

De asemenea, Aleksandr Lukaşenko i-a acuzat pe "răuvoitori" că vor să sufoce Belarus şi că "au depăşit linia roşie" în atacurile lor împotriva Minskului. Potrivit lui Lukaşenko, forţe externe duc un "război hibrid" împotriva Republicii Belarus şi împotriva sa, informând greşit cu privire la modul în care el a gestionat incidentul cu avionul.

Mai multe companii aeriene, printre care Air France şi Lufthansa, au anunţat că îşi vor redirecţiona zborurile pentru a nu survola spaţiul aerian belarus, în timp ce avioanelor belaruse le-ar putea fi interzisă intrarea în spaţiul aerian al Europei, după ce duminică autorităţile belaruse au constrâns un avion al Ryanair ce efectua un zbor Atena-Vilnius să aterizeze la Minsk, pentru a aresta un jurnalist de opoziţie care se afla bord.

Lidera opoziţiei belaruse refugiată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia, a anunţat miercuri că opoziţia belarusă pregăteşte o nouă fază de proteste antiguvernamentale active în Belarus.

"Nu avem de ce aştepta, trebuie să punem capăt terorii odată pentru totdeauna", a subliniat Tihanovskaia într-un comunicat distribuit pe reţelele sociale, citat de Agerpres.

Regimul lui Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, a reprimat în mod dur o mişcare de contestare inedită ce a scos în stradă mii de persoane în 2020, după alegerile prezidenţiale din august, considerate de europeni ca fiind "fraudate". 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel