Avioanele românești au interceptat și urmărit avioane ale Rusiei. NATO: O zi „neobișnuit de aglomerată”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

NATO anunță că în cursul zilei de 29 martie 2021 avioanele de vânătoare ale Alianței au fost nevoite să se ridice de 10 ori de la sol pentru a intercepta bombardiere și avioane de luptă ale Federației Ruse, o frecvență neobișnuit de ridicată.

În mai puțin de șase ore au fost interceptate șase grupuri diferite de aeronave militare rusești care zburau în apropiere de spațiul aerian al Alianței, informează NATO, într-un comunicat oficial.

NATO subliniază că misiunile de pe data de 29 martie demonstrează „disponibilitatea și capacitatea forțelor NATO de a proteja granițele Alianței 24 de ore din 24”.

Potrivit sursei citate aeronavele F-16 norvegiene au interceptat în nordul Europei avioane rusești după ce acestea din urmă s-au apropiat de coasta Norvegiei. Au fost interceptate două bombardiere Tu-95, care ulterior s-au îndreptat spre sud, determinând Marea Britanie și Belgia să ridice Eurofighter, respectiv F-16. Ulterior, F-urile norvegiene au interceptat și două Tu-160.

„Radarele NATO au detectat, de asemenea, trei avioane militare rusești în apropierea spațiului aerian al NATO din regiunea Mării Negre”, mai precizează sursa citată. Avioane de vânătoare din Turcia, România și Bulgaria au participat la operațiunea de interceptare în cadrul Poliției Aeriene. Avioanele NATO au „urmărit avioanele Federației Ruse până când acestea au părăsit zona”.

NATO nu precizează în cazul țării noastre despre ce avioane au efectuat interceptarea. Totuși, analizând ultimele incidente de acest fel, cel mai probabil este vorba de aeronave de tip MiG-21 LanceR.

Totodată, într-un incident separat, avioanele de vânătoare ale Italiei au interceptat un Il-38 care a fost escortat peste Marea Baltică și care zbura din Kaliningrad.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel