Forţele Aeriene Turce au încalcat spaţiul aerian al Greciei de 128 de ori, într-o singură lună

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Aeronavele Forţelor Aeriene Turce au intrat, fără să ceară permisiunea, în spațiul aerian al Greciei, de 128 de ori în luna ianuarie, a informat luni ziarul grec To Vima, citat de publicaţia turcă Ahval News.

Încălcările spaţiului aerian au fost făcute de 73 de avioane, care includeau șapte avioane de vânătoare înarmate, a precizat ziarul To Vima, citând o declarație a Statului Major General al Apărării Naționale din Grecia (GEETHA). De cele mai multe ori, avioanele Forţelor Aeriene Turce nu au comunicat planurile de zbor.

Au existat 66 de încălcări suplimentare ale regulilor de trafic aerian și șase survolări neautorizate peste insulele grecești, a precizat ziarul.

Încălcarea de către Turcia a spațiului aerian grecesc și a apelor teritoriale din Marea Egee a crescut brusc începând cu anul 2019. DefenseRomania a precizat, în urmă cu un an, că aeronavele Forţelor Aeriene turce au înregistrat pe 14 ianuarie 2020, un nou record în ceea ce priveşte încălcarea spaţiului aerian al Greciei: 91 de incidente într-o singură zi.

De zeci de ani, între Turcia şi Grecia există contradicţii şi divergenţe pe tema teritoriilor din Marea Egee și Marea Mediterană. În mod repetat, anul trecut, între Forţele Aeriene Elene şi cele ale Turciei au existat mai multe dueluri aeriene de tip dog-fight.

Atena și Ankara se confruntă de luni de zile cu privire la frontierele maritime și la drepturile de explorare a hidrocarburilor din Marea Mediterană. Următoarea întâlnire bilaterală va avea loc la sfârșitul lunii februarie sau martie, înaintea unui summit al Uniunii Europene, a informat săptămâna trecută cotidianul grec Kathimerini .

La începutul lunii ianuarie, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Grecia de creşterea tensiunilor în Marea Egee și încălcarea spațiului aerian turcesc, precum și implicarea în ceea ce el a numit acțiuni ilegale asupra insulelor grecești, dar fără se menţioneze ceva despre abaterile şi neregulile comise de Forţele Aeriene Turce.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel