Avioanele F/A-18 Hornet din Australia ar putea fi soluția de urgență pentru Ucraina. Discuțiile privind F-18 tot mai aproape de un rezultat spectaculos

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-18
F-18

În aceste zile, sunt în desfășurare discuții la nivel înalt între Canberra, Kiev și Washington cu privire la livrarea avioanelor de luptă F/A-18 A/B Hornet din Australia. Ucraina ar putea primi „zeci de F/A-18 vechi, dar funcționale”, care vor fi în curând disponibile pentru export, deoarece Australia, Canada, Elveția și Finlanda fac deja tranziția de la F/A-18 la F-35.

Forțele Aeriene australiene au retras prima generație de Hornet acum un an, după aproape 40 de ani de serviciu, inclusiv misiuni de luptă executate în Irak. Ușa semnării acordului rămâne deschisă de promisiunea Ucrainei față de Casa Albă de a nu folosi F-18 în spațiul aerian rusesc, a informat ABC.

O sursă familiarizată cu negocierile a confirmat pentru ABC că Ucraina a asigurat deja oficial Washingtonul că avioanele de război vor fi folosite doar pentru a-și apăra propriul spațiu aerian și nu vor fi trimise în misiuni ”peste hotare”.

La fel ca în cazul F-16, pentru F-18 este necesar acordul Statelor Unite pentru transferul avioanelor de luptă în Ucraina. Furnizarea lor inițială către Australia a fost condiționată de faptul că țara rămâne utilizatorul lor final. Orice transfer către o altă parte trebuie să fie aprobat de SUA.

Întrucât președintele american Joe Biden nu se mai opune ca țările europene să predea aeronave F-16 la Kiev, este de așteptat ca administrația americană să nu fie împotriva predării primei generații de Hornet.

Este vorba de un model de avion care a fost deja eliminat treptat de Marina SUA și începe să fie eliminat și de Pușcașii Marini ai Armatei SUA.

Foto: Avioanele F-18 Hornet sunt încă folosite în NATO de Finlanda, Spania sau Canada. Sursa: Forțele aeriene finlandeze

Statele Unite folosesc F/A-18 E/F Super Hornet, dar de facto este o aeronavă complet diferită, mai mare.

„Cu toate acestea, mai trebuie depășite multe obstacole înainte ca F/A-18 să poată fi trimise în Ucraina”, a adăugat oficialul, invocând, de exemplu, lipsa de piese de schimb. Pentru predare este de acord și compania intermediară din Texas RAVN, care a plătit deja un avans pentru achiziționarea a 41 de ”Australian Hornets”, care se găsesc la baza australiană Williamtown.

Un pas important este obținerea aprobării Departamentului de Apărare al SUA.

Pentru a preda aeronava F-18 Hornet Ucrainei, guvernul australian este presat de opoziția, care dorește ca statul să „ofere rapid un nou și cuprinzător pachet de sprijin poporului ucrainean în apărarea acestuia împotriva invaziei ilegale și imorale a Rusiei. Liderii opoziției se plâng că alte țări sunt mai active, în timp ce Australia are o mare comunitate ucraineană.

Prim-ministrul Anthony Albanese urmează să dezvăluie un alt pachet de ajutor pentru Ucraina luna viitoare, dar un înalt funcționar public a dat de înțeles că avioanele nu vor fi încă incluse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel