Epurări în rândul armatei turce. Sute de arestări

Sebastian Florea |
Data publicării:

Autorităţile turce au declanşat noi epurări în rândul armatei şi angajaţilor din industria de armament

Autorităţile turce au emis vineri mandate de arestare împotriva a peste 200 de militari, a anunţat agenţia de presă Anadolu, în condiţiile în care epurările declanşate după tentativa de lovitură de stat eşuată din 2016 continuă în ritm susţinut, informează AFP. Parchetul antiterorist din Istanbul a emis mandate de arestare împotriva a 219 de ofiţeri şi subofiţeri activi, printre care patru colonei şi cinci locotenent-colonei, a detaliat Anadolu.

Aceşti militari sunt suspectaţi de autorităţile turce că ar avea legătură cu predicatorul Fethullah Gulen, ţinta criticilor vehemente din partea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care îl acuză că s-ar fi aflat în spatele puciului eşuat din 15 iulie 2016. De asemenea, în cadrul unei alte anchete, mandate de arestare au fost emise vineri împotriva a 48 de persoane, dintre care majoritatea angajaţi în industria de armament, suspectate la rândul lor de legături cu Gulen, a informat biroul de presă al procurorului general al Ankarei. Gulen, care trăieşte în exil în SUA de circa 20 de ani, neagă orice implicare în tentativa de puci.

După lovitura de stat eşuată, autorităţile turce au lansat epurări de o amploare fără precedent. Peste 55.000 de persoane au fost arestate şi 140.000 au fost destituite sau suspendate. Iar aceste arestări nu par să-şi reducă ritmul, cu noi urmăriri anunţate aproape în fiecare săptămână, comentează AFP. În afară de persoane care au sau sunt suspectate a avea legături cu mişcarea predicatorului Gulen, epurări i-au vizat şi pe opozanţii prokurzi şi mass-media, suscitând critici din partea ţărilor europene şi organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel