Autorităţile din Belarus au încercat să o expulzeze cu forţa pe Maria Kolesnikova

Autorităţile din Belarus au încercat să o treacă cu forţa frontiera ucraineană pe opozanta Maria Kolesnikova, care a refuzat şi şi-a rupt paşaportul înainte de a fi arestată, au declarat marţi colegii săi Anton Rodnenkov şi Ivan Kravţov, relatează AFP şi Reuters.

Potrivit lui Anton Rodnenkov, care se afla împreună cu Maria Kolesnikova la frontiera dintre cele două ţări, opozanta "a fost obligată să urce într-o maşină pe un loc din spate" şi "striga că nu merge nicăieri".

"Ea şi-a rupt paşaportul", apoi "a ieşit pe geamul maşinii şi s-a îndreptat spre frontiera belarusă", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă de la Kiev, precizează Agerpres.

Potrivit lui Ivan Kravţov, prezent şi el la frontieră şi care a participat şi el la conferinţa de la Kiev, el şi Rodnenkov au fost ridicaţi cu forţa luni dimineaţă la Minsk de necunoscuţi, într-un moment în care se deplasau spre apartamentul Mariei Kolesnikova, după primele informaţii privind dispariţia ei.

Duşi în diverse clădiri administrative, încătuşaţi şi cu capul acoperit, cei doi bărbaţi au fost interogaţi, ameninţaţi cu proceduri judiciari, iar în cele din urmă li s-a propus de către autorităţi să părăsească ţara alături de Maria Kolesnikova.

,,Ceea ce îi interesa, era transportul Mariei Kolesnikova în afara frontierelor. Ei explicau asta prin necesitatea unei detensionări a situaţiei", a explicat Ivan Kravţov.

,,Am înţeles că încercau să o transporte cu forţa" la frontiera ucraineană, a adăugat el.

Grupul a fost transportat în cele din urmă cu maşina până în zona neutră dintre frontierele belarusă şi ucraineană, unde cei doi bărbaţi au trecut în Ucraina, în timp ce Maria Kolesnikova a refuzat şi a fost arestată.

Maria Kolesnikova este ultima dintre cele trei figuri feminine ale opoziţiei foarte vizibile în timpul campaniei prezidenţiale care rămâne în Belarus. Celelalte două, candidata Svetlana Tihanovskaia şi Veronika Ţepkalo, au plecat în străinătate.

Ivan Kravţov şi Anton Rodnenkov sunt membri ai "consiliului de coordonare" a opoziţiei, împotriva căruia autorităţile din Belarus au declanşat urmărirea penală pentru "ameninţare la securitatea naţională".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel