Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene au anunţat victoria la referendumurile de anexare. Occidentul nu le va recunoaşte niciodată

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

La o zi după încheierea referendumului privind cele patru regiuni din sudul și estul Ucrainei, Moscova a anunțat că o majoritate fără precedent a locuitorilor din regiunile ocupate au fost de acord să se alăture Rusiei.

Guvernele marioneta instalate de Kremlin în aceste regiuni au declarat marți seară victorii la referendumurile organizate în regiunile sud-ucrainene Herson și Zaporojie, precum și în regiunile estice Donețk și Luhansk. Acestea au adăugat că în cele patru provincii, numărul voturilor a variat între 87% și 99,2% în favoarea aderării la Rusia.

Cu toate acestea, Occidentul a catalogat referendumurile drept o "farsă", iar SUA au declarat că pregătesc o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul în care aceasta va anexa teritoriile Ucrainei. De asemenea, Washingtonul va anunța în curând un pachet de asistenţă militară de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, potrivit Reuters.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Occidentul "nu va recunoaște niciodată" voturile de anexare a teritoriului ucrainean, în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat voturile drept o "încălcare flagrantă a dreptului internațional". 

Între timp, rezultatele au fost salutate în Rusia, deoarece șeful camerei superioare a parlamentului rus a declarat că această cameră ar putea lua în considerare anexarea pe 4 octombrie.

"Rezultatele sunt clare. Bine ați venit acasă, în Rusia!", a declarat Dmitri Medvedev, fost președinte și aliat al președintelui Vladimir Putin, pe Telegram. 

Între timp, Ucraina a denunțat referendumurile, afirmând că ocupanții ruși au falsificat rezultatele referendumurilor fictive din teritoriile ocupate ale Ucrainei încă de la începutul lunii septembrie.

"Această farsă din teritoriile ocupate nu poate fi numită nici măcar o imitație de referendum", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Între timp, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a introdus o rezoluție care condamnă Rusia pentru așa-zisele referendumuri, solicitând statelor membre să nu recunoască nicio schimbare în Ucraina și obligând Rusia să își retragă trupele.

"Referendumurile false ale Rusiei, dacă vor fi acceptate, vor deschide o cutie a Pandorei pe care nu o putem închide", a declarat ea la o reuniune a Consiliului. 

Cu toate acestea, ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, Vassili Nebenzia, a susținut că referendumurile s-au desfășurat în mod transparent și în conformitate cu normele electorale.

Între timp, noul pachet de armament american destinat Ucrainei va include sisteme de lansatoare HIMARS, muniții, diverse tipuri de sisteme de anti-drona și sisteme radar, alături de piese de schimb, instruire și suport tehnic, potrivit sursei citate de Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel