Austria vrea să vândă Indoneziei avioanele de luptă Eurofighter

Eduard Pascu |
Data publicării:

Austria a fost de acord să discute cu Indonezia despre vânzarea flotei sale de 15 avioane de luptă Eurofighter, după ce ministrul apărării al acestei țări a făcut o ofertă informală pentru aeronavă la începutul acestei veri.

"Forțele armate austriece se confruntă cu provocări majore pentru supravegherea aeriană în următorii ani. Prin urmare, suntem bucuroși să acceptăm oferta de a cumpăra cele 15 avioane Eurofighters pentru a vă moderniza flota aeriană. Vom evalua și examina acest lucru în detaliu", a scris Ministrul Apărării din Austria, Klaudia Tanner, pe 4 septembrie către omologul său indonezian, Prabowo Subianto, anunță publicația vieneză Krone Zeitung, transmite defense-aerospace.

Col. Michael Bauer, purtătorul de cuvânt al ministrului austriac al apărării, a confirmat articolul publicat de Krone Zeitung, autenticitatea scrisorii și faptul că Austria este pregătită să deschidă negocieri cu privire la vânzare. 

Scrisoarea lui Tanner este un răspuns la o solicitare sosită pe 10 iulie în care ministrul indonezian și-a arătat intenția de a cumpăra cele 15 avioane Eurofighter ale Austriei.

 

Scandalul mitei oferită de Airbus pentru achiziția de avioane Eurofighter

 

Problema Eurofighter este controversată în Austria, al cărei guvern a dat în judecată Airbus, de la care a cumpărat aeronava în 2004, pentru a recupera plățile ilicite despre care se spune că au fost plătite de companie pentru a-și asigura vânzarea. După ce Airbus a semnat acorduri de amânare a începerii urmăririi penale cu guvernul britanic și cel american, pe 31 ianuarie a fost de acord să plătească o amendă de 3,6 miliarde de euro pentru ceea ce Biroul britanic pentru Fraude Grave a descris drept „cea mai mare decizie globală pentru luare de mită din lume”. Klaudia Tanner a reafirmat intenția Austriei de a da în judecată Airbus pentru a recupera cel puțin 183,4 milioane de euro în plăți ilicite și pentru a retrage avioanele Eurofighter din serviciu.

Vânzarea avioanelor Eurofighter către Indonezia ar satisface dorința declarată a Austriei de a scăpa de ele, permițând totodată Indoneziei să achiziționeze avioane de luptă moderne la un preț atractiv, deoarece planurile sale de a cumpăra avioane Su-35 și F-16 nu s-au materializat încă.

O astfel de vânzare implică însă două obstacole majore. În primul rând, Austria trebuie să obțină un acord de re-export de la cele patru țări partenere în proiectul Eurofighter - Germania, Italia, Spania și Regatul Unit - precum și din partea Statele Unite, deoarece aeronava include și echipamente fabricate în SUA. Acest lucru este probabil nerealist, având în vedere reticența germană față de exportul de arme cât și intențiile britanice și italiene de a-și vinde prima generație de avioane Eurofighter.

Citește și: Indonezia vrea să cumpere toată flota de avioane Eurofighter Typhoon a Austriei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel