Austria a blocat aderarea României în Schengen. Carmen Avram: Influența Rusiei, tot mai puternică în UE / De 20 de ani România nu mai are politică externă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Foto: Europa.eu
EXCLUSIV
Aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Foto: Europa.eu

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. 

Austria şi Olanda au votat împotrivă. Olanda a menţionat că se opune doar aderării Bulgariei, dar a votat împotrivă întrucât România şi Bulgaria erau votate ”la pachet”.

Europarlamentarul Carmen Avram, într-o intervenție pentru DefenseRomania, a acuzat situația în care se află țara noastră, arătând inclusiv cu degetul către diplomația românească.

”Restul Europei nu a fost în stare să-și păstreze unitatea, pentru că ceea ce au făcut astăzi Olanda și Austria demonstrează că setul de valori și principii, care este fundamentul Uniunii Europene, nu mai valorează astăzi nimic. Călcăm peste legislație, călcăm peste faptul că ești de acord să îndeplinești o serie de criterii ca să poți intra în zona Schengen. Sunt folosite tot felul de pretexte pentru a bloca două state. Știu cât s-a pregătit România, știu rezultatele experților. 

25 de țări sunt ținute în șah de două state și asta arată că în Europa există o linie de fractură care, dacă nu e reparată imediat, se va adânci.

”Cred că influența Rusiei se manifestă tot mai puternic în Uniunea Europeană prin intermediul unor state, unor guverne”, arată Carmen Avram.

Europarlamentarul consideră această decizie drept un semn de slăbiciune a Uniunii Europene în fața pericolului pe care îl reprezintă Rusia ”Suntem prea permisivi, într-o lume care se transformă”.

Carmen Avram a mai precizat că România trebuie să regândească politica sa externă întrucât „de 20 de ani nu mai avem politică externă”.

„Pe vremea foștilor președinti, Iliescu, Emil Constantinescu erau vizite mult mai dese în străinătate. Noi nu mai mergem în străinătate ca să întărim niște relații. Noi nu mai mergem în străinătate, punct!”, spune Carmen Avram.

„România trebuie să aibă o politică externă pe măsura acestei țări, cu o poziție geo-politică foarte importantă”, a conchis europarlamentarul român.

 

Deblocarea situației

 

Carmen Avram arată că Bucureștiul încearcă introducerea pe agenda Consiliului European a problemei admiterii României și Bulgariei în Schengen și redeschiderea discuției la nivel de șefi de state și de guverne.

”În principiu, avem o șansă acolo pentru că există un precedent, de acum 10-12 ani, cu Olanda, care s-a răzgândit după o zi de negocieri. Teoretic am avea șanse ca liderii europeni să aibă o discuție serioasă și îndelungată cu liderul austriac. Am putea, făcând jocurile cum trebuie, să-i facem să se răzgândească”, concluzionează europarlamentarul român.

 

Decuplarea de Bulgaria, pro și contra

 

România ar fi trebuit să solicite vot separat de Bulgaria, această zi fiind una nefastă pentru români, pe care nu o merită, a afirmat joi europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european.

"Austria s-a opus în mod deschis aderării României. Este trist pentru România, care ar fi trebuit - în opinia mea - să solicite vot separat pentru România şi Bulgaria. Mai avem speranţa Consiliului Uniunii Europene din 15 decembrie", a scris eurodeputata pe Facebook.

De cealaltă parte, fostul ministru de externe Cristian Diaconescu și-a exprimat dubiile privind oportunitatea decuplării României de Bulgaria în problematica Schengen.

”Decuplarea de Bulgaria poate fi o capcană. Procedura juridică de decuplare ar putea deveni un argument care s-ar întoarce împotriva României în ceea ce privește integrarea”, este de părere Cristian Diaconescu.

Acesta mai arată că o decuplare a celor două state ar genera o serie de probleme tehnice, având în vedere că frontiera româno-bulgară are 640 de km. ”Aderarea doar a României ar genera, din perspectiva Bulgariei, măsuri de retorsiune tehnice în teren. Cum ne imaginăm ca România să asigure libertatea de circulație a cetățenilor europeni, iar Bulgaria să o blocheze? Din punct de vedere operațional, problemele ar fi foarte complicate, iar Bulgaria nu s-a ferit să anunțe acest lucru”, a conchis fostul ministru de externe.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel