Australia provoacă un nou cutremur după „contractul secolului”: Elicoptere Black Hawk din SUA după renunțarea la MRH90 franceze

Darius Muresan |
Data publicării:
UH-60M Black Hawk. Foto: U.S. Air Force
UH-60M Black Hawk. Foto: U.S. Air Force

Australia a renunțat oficial la elicoptere franceze MRH90 Taipan pe care le va înlocui cu aparate americane de tip UH-60M Black Hawk produs de Lockheed Martin.

Această decizie, așteptată și analizată și de DefenseRomania de-a lungul timpului, a fost anunțată oficial în cursul zilei de ieri.

Potrivit unui comunicat scurt al Ministerului Apărării din Australia, statul continental va achiziționa 40 de elicoptere UH-60M Black Hawk. Canberra susține că achiziția „răspunde nevoilor strategice ale Armatei australiene”.

Decizia de a înlocui elicopterele franceze MRH90 Taipan cu elicoptere americane UH-60M Black Hawk a fost luată în contextul în care australienii transmit că Black Hawk este o „platformă fiabilă, combat proven, ajunsă la maturitate, care are în spate un lanț global robust de aprovizionare”.

Interesant e că Australia a anunțat și faptul că industria de apărare australiană va fi implicată în achiziție prin suport logistic, lanț de aprovizionare etc.

Guvernul de la Canberra nu precizează suma estimată a achiziției  celor 40 de elicoptere UH-60M Black Hawk. Potrivit informațiilor din presă vorbim de 2.1 miliarde de dolari.

Livrarea elicopterelor Black Hawk va începe anul acesta.

Totodată, nici decizia de a renunța cu 10 ani mai repede decât era estimat la elicopterele franceze MRH90 Taipan nu a fost comunicată oficial. Se știe însă că Armata australiană s-a plâns încă din 2021 de MRH90 Taipan, în timp ce ministrul Apărării de la Canberra a precizat că există dificultăți mari în ceea ce privește costul mentenanței, procesul de mentenanță și obținerea pieselor de schimb.

1. Elicopter ... (mrh-90-taipan_40398700.jpeg)

Elicopter australian MRH90 Taipan. Foto: Royal Australian Air Force

Cert e că decizia nu are cum să nu reaprindă diplomatic tensiunile dintre Australia și Franța, după ce statul continental a rupt în 2021 acordul de achiziție a submarinelor franceze Barracuda și a ales soluția americană, într-un contract numit de presă „contractul secolului”. 

 

Cutremurul provocat de Australia după ce a rupt „contractul secolului” cu Franța: 12 submarine nucleare pentru 31 de miliarde de dolari, dar costul explodase la 56 de miliarde de dolari 

 

Australia semnase un acord cu Franța pentru achiziționarea a 12 submarine din clasa Barracuda. Doar că, dacă inițial construcția era estimată la 31 de miliarde de euro, costul programului a explodat ulterior la 56 de miliarde de euro. O a doua problemă majoră a fost faptul că s-a redus cu mult implicarea industriei de apărare din Australia și perioada construcției se prelungea până în anii 2050.

În luna septembrie 2021, Australia a rupt contractul cu Naval Group, generând un scandal diplomatic de proporții.

În cele din urmă Australia s-a îndreptat spre submarine nucleare americane după ce au fost puse bazele AUKUS, noua alianță din Indo-Pacific dintre SUA, Marea Britanie și Australia, care are ca obiectiv contracararea Chinei.

CITEȘTE ȘI: Fără tancuri Abrams în cel mai mare pachet militar pentru Ucraina. SUA nu se tem de reacția Rusiei ci problema e în altă parte

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel