Australia acordă un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina. Vehiculele Hawkei nu ajung acum, însă vin 28 de blindate M113

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Vehicul blindat M113
Vehicul blindat M113

Guvernul australian a anunțat un nou pachet de asistență, în valoare de 110 de milioane de dolari, ca următoarea rundă de sprijin pentru Ucraina, inclusiv vehicule militare, muniție și finanțare umanitară.

Pachetul de sprijin pentru Ucraina, recent anunțat, include 100 de milioane de dolari în asistență militară și 10 milioane de dolari pentru ajutor umanitar.

„Acest pachet răspunde cererilor Ucrainei de vehicule și muniție și va face o diferență tangibilă pe câmpul de luptă”, a declarat premierul Anthony Albanese.

Guvernul australian  a vorbit despre 70 de vehicule militare, între care 28 de vehicule blindate M113, 14 autospeciale și 28 de camioane medii MAN 40M cu 14 remorci, precum și de muniție de artilerie de 105 mm.

Cele 10 milioane USD merg către Fondul Umanitar din Ucraina al Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare și sunt destinate asigurării de adăposturi, servicii de sănătate, apă și canalizare.

„Familiile ucrainene, bătrânii și copiii au suportat un cost teribil din cauza invaziei Rusiei. Contribuția de 10 milioane de dolari a Australiei la fondul umanitar le va sprijini nevoile”, a precizat Albanese.

Odată cu acest angajament, contribuția totală a Australiei la sprijinul Ucrainei se ridică la 790 de milioane de dolari, din care 610 de milioane de dolari în asistență militară.

Premierul australian a confirmat că guvernul a semnat pachetul de sprijin luni dimineață, subliniind că decizia nu a fost influențată de evenimentele din weekend, în care șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a condus scurta revoltă împotriva conducerii militare ruse.

Oficialii australieni au recunoscut că, în cadrul campaniei sale de atragere a sprijinului internațional, Ucraina a cerut inclusiv noile vehicule ușoare cu înaltă protecție Hawkei.

Însă, după cum a declarat Albanese, conducerea militară australiană nu a recomandat guvernului un astfel de pas, întrucât Hawkei „nu ar fi cea mai bună modalitate de a oferi asistență Ucrainei” pentru că „încă se lucrează la rectificarea unei probleme de frânare la ABS”, pe lângă existența unor probleme în lanțui de aprovizionare.

„Capacitatea [Hawkei] se află într-un stadiu destul de critic în acest moment”, a declarat șeful sistemelor terestre, generalul maior Andrew Bottrell, în audierie.

„Nici măcar nu putem să-l lansăm pentru Apărare, având în vedere acești factori și alții, cu atât mai puțin să-l susținem în operații. Așa că sfatul meu, la nivelul Apărării, a fost că nu am putea susține acest vehicul în străinătate și cu siguranță nu l-am putea susține chiar dacă am încerca să-l lansăm  [pentru operații] Forțelor de Apărare Australiene.”

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel