Aurescu: Turcia rămâne un partener-cheie al României

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sursă foto: MAE
Sursă foto: MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, o întrevedere cu omologul turc, Mevlut Cavuşoglu, în marja reuniunii trilaterale România-Polonia-Turcia, în care a fost evidenţiat faptul că Turcia continuă să fie primul partener economic al României din afara Uniunii Europene, comerţul bilateral ajungând, în anul 2020, la aproape 6,4 miliarde dolari.

Potrivit unui comunicat al MAE reuniunea trilaterală este găzduită de şeful diplomaţiei române la Bucureşti joi şi vineri.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat aniversarea, în acest an, a 10 ani de la semnarea Declaraţiei privind Parteneriatul Strategic între România şi Republica Turcia, arătând că dimensiunile relaţiilor bilaterale s-au extins de-a lungul timpului, iar Turcia rămâne, în continuare, un partener cheie al României.

În cadrul întrevederii, şefii celor două diplomaţii au abordat stadiul relaţiei bilaterale şi oportunităţile de aprofundare a acesteia, cu accent asupra domeniului economic, şi aspecte de interes de pe agenda regională, europeană şi internaţională.

"Această dinamică şi prezenţa a peste 16.200 de companii turce în România demonstrează că există un potenţial semnificativ de creştere care trebuie exploatat. În acest context, cei doi oficiali au agreat continuarea eforturilor pentru organizarea, în următoarea perioadă, a reuniunilor Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică şi tehnică (JEC - Joint Economic Commission) şi a Comisiei de cooperare economică şi comercială (Joint Economic and Trade Commission - JETCO), două formate de cooperare deosebit de utile pentru stimularea cooperării între mediile de afaceri şi comerţului bilateral. De asemenea, a fost discutată cooperarea în domeniul educaţiei şi al industriei de apărare", se arată în comunicat.

 

Discuții despre cooperarea în cadrul NATO și parteneriatul Turciei cu UE



Bogdan Aurescu şi Mevlut Cavuşoglu au avut un schimb de vederi şi despre situaţia de securitate regională, cu accent pe Marea Neagră şi Vecinătatea Estică, precum şi despre cooperarea în cadrul NATO, aceste discuţii urmând să fie aprofundate în cadrul reuniunii Trilaterale România-Polonia-Turcia.

Ministrul Bogdan Aurescu a transmis omologului turc aprecierea deosebită pentru contribuţiile concrete ale Turciei la Prezenţa Înaintată (Forward Presence) a NATO din România, acestea confirmând şi întărind Parteneriatul Strategic bilateral şi contribuind substanţial la securitatea regională.

În cadrul întrevederii au fost abordate şi relaţiile UE-Turcia. Ministrul Bogdan Aurescu a salutat evoluţiile recente în ceea ce priveşte redinamizarea relaţiei UE-Turcia şi a reiterat susţinerea României pentru continuarea unui dialog deschis şi constructiv între Turcia şi Uniunea Europeană şi pentru aprofundarea relaţiei cu acest partener cheie, conform Declaraţiei Consiliului European din 25 martie 2021.

A exprimat încrederea în menţinerea unui angajament susţinut şi constructiv din partea Turciei, în vederea concretizării în perioada următoare a ofertei agendei pozitive a relaţiilor UE-Turcia, agreate de liderii europeni, vizând cooperarea economică, relansarea formatelor de dialog la nivel înalt în domenii de interes comun şi promovarea mobilităţii şi a contactelor interumane, mai arată MAE.

 

Relația cu Turcia



Bogdan Aurescu a mulţumit pentru sprijinul constant al Turciei pentru aderarea la OCDE, sprijin confirmat de omologul turc.

Întrevederea a prilejuit şi un schimb de vederi în ceea ce priveşte evoluţiile regionale, cei doi miniştri evidenţiind angajamentul comun pentru dezvoltarea cooperării în cadrul formatelor regionale.

Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat cooperarea bună avută cu partea turcă pe parcursul deţinerii, în 2020, de către România, a preşedinţiei Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră şi a susţinut importanţa consolidării profilului regional al OCEMN, în special în contextul alegerii recente a ambasadorului român Lazăr Comănescu în poziţia de Secretar General OCEMN, şeful diplomaţiei române mulţumind pentru sprijinul Turciei în acest sens.

De asemenea, notează Agerpres, şeful diplomaţiei române a exprimat susţinere pentru priorităţile Preşedinţiei turce a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est şi a apreciat iniţiativele sectoriale dezvoltate de aceasta.

Totodată, au fost discutate perspectivele de progres pe dosarul cipriot, în perspectiva negocierilor care vor avea loc în perioada imediat următoare, precum şi perspectivele dialogului de pace inter-afgan. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel