Atentat asupra primului ministru al Sudanului, Abdalla Hamdok

Eduard Pascu / 09 Martie 2020 / 14:50

Primul ministru al Sudanului, Abdalla Hamdok, a scăpat luni nevătămat după o tentativă de asasinat cu mașină capcană în capitala Kartoum, anunță agenția iraniană Tasnim care îl citează pe directorul de cabinet al premierului.

"O explozie puternică a avut loc în timp convoiul în care se afla premierul Abdalla Hamdok trecea prin zonă, dar mulțumesc lui Dumnezeu, nimeni nu a fost rănit", a spus Ali Bakhit, directorul său de cabinet, într-o postare pe Facebook, a informat AFP. Convoiul a fost atacat în drum spre biroul său din districtul Kober din nord-estul Khartoum.

Agenția de știri oficială din Sudan, SUNA, a declarat că Hamdok se află într-o „stare de sănătate bună și într-un loc sigur” după atac, fără a da detalii suplimentare.

Detaliile despre atac nu erau încă clare, dar a fost organizat la „în jurul orei 9 dimineața, la intrarea în podul Kober... în momentul în care Hamdok se îndreapta ca de obicei spre biroul său”, a spus SANA.

Ulterior, Hamdok a scris pe contul său oficial de Twitter că "am scăpat nevătămat". "Asigur poporul sudanez că sunt bine și complet sănătos", a mai spus el. "Ce s-a întâmplat nu va opri marșul spre schimbare."

Imaginile de la televiziunea de stat arătau cel puțin două vehicule avariate la locul exploziei, care a fost rapid izolat de poliție. Radio Omdurman a anunțat că, în atac, s-au auzit și focuri de arme automate și că Hamdok ar fi fost dus la spital.

Hamdok, un economist experimentat, a fost numit în fruntea guvernului Sudanului în august anul trecut, într-o perioadă de tranziție de trei ani, în urma demisiei președintelui, Omar al-Bashir.

El și-a construit cariera în organizații continentale și internaționale, inclusiv ca secretar executiv adjunct al Comisiei Economice pentru Africa a ONU din Addis Abeba.

Numirea sa a urmat unui acord de împărțire a puterii între liderii militari, care au dus la demisia lui Bashir în aprilie cât și mișcarea de protest care a condus manifestații de masă împotriva președintelui în decembrie 2018

De atunci, Hamdok a promis să abordeze dificultățile sociale și economice și a încercat să forțeze pacea între grupurile rebele din toată țara.

Vezi și: Tentativă de lovitură de stat în Sudan

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy