Atacurile ruse din ultimele zile urmăresc să grăbească contraofensiva ucraineană și să testeze apărarea antiaeriană

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă Kh-55, doborâtă în Ucraina / DSNS
Rachetă Kh-55, doborâtă în Ucraina / DSNS

Atacurile cu rachete lansate de armata rusă în adâncimea  Ucrainei au avut în ultimele luni fie un caracter sporadic, fie unul reactiv, prin care se urmărea “pedepsirea” anumitor reușite punctuale ale forțelor ucrainene. În contextul apropiatei contraofensive ucrainene, însă, tactica atacurilor cu rachete asupra Ucrainei a vizat preponderent ținte civile, lăsând să se înțeleagă că se urmărește mai degrabă obținerea unor efecte indirecte, decât a rezultatelor concrete în teren.

„Este clar că are loc o anumită schimbare de tactică. Nu există nicio îndoială în acest sens, pentru că ei lovesc direct în clădiri civile cu mai multe apartamente sau în locurile în care există multe locuințe pentru civili”, a declarat consilierul șefului Biroului prezidențial al Ucrainei, Mikhailo Podoliak, citat de RBK-Ucraina.

Potrivit lui Podoliak, prin această schimbare de tactică Ministerul Apărării din Federația Rusă urmărește atingerea simultană a mai multor obiective. În principal, armata rusă vrea să determine Ucraina să lanseze cât mai repede contraofensiva, astfel încât forțele armate ale acesteia să nu aibă timpul necesar pentru o pregătire laborioasă a operației militare.

De asemenea, Podoliak consideră că Moscova încearcă să influențeze cetățenii țărilor occidentale, care, impresionați de tragedia tot mai mare a ucrainenilor pașnici, ar putea intensifica presiunile asupra propriilor guverne pentru urgentarea negocierilor de pace.

Foto: Bloc din Uman, lovit de o rachetă rusească, în timpul atacului din 28 aprilie. Atacul a distrus parțial cele trei etaje superioare ale clădirii. Bilanțul: 23 de persoane au murit, iar 18 au fost rănite.

„Al treilea motiv este că rușii vor să înțeleagă dacă este posibil să atace nu numai de-a lungul direcțiilor pe care au atacat iarna și toamna. Dacă reușesc să atace populația civilă ocolind sistemele noastre de apărare antiaeriană, ei verifică astfel dacă am închis sau nu complet spațiul aerian”, a adăugat reprezentantul Biroului președintelui Ucrainei.

În noaptea de 1 mai, trupele ruse au lansat cel mai recent atac cu rachete asupra Ucrainei. Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că au fost doborâte 15 din 18 rachete. Ca urmare a bombardării Pavlogradului, din regiunea Dnipropetrovsk, două persoane au fost ucise și alte 40 au fost rănite, după cum a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, iar zeci de case au fost avariate.

Anterior, în noaptea de 28 aprilie, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra orașelor din regiunile Dnepropetrovsk, Cherkasî și Kiev. Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, din 23 de rachete, 21 au fost doborâte. O rachetă a lovit o clădire rezidențială cu mai multe etaje din Uman, ucigând 23 de persoane, inclusiv șase copii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel