Iranul a lansat atacuri cu drone și rachete în Irak. Au fost vizați opozanţii regimului de la Teheran

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă iraniana, foto: IranIntl.com
Dronă iraniana, foto: IranIntl.com

Iranul a lansat luni o nouă serie de atacuri cu rachete şi drone împotriva unor grupări kurde iraniene de opoziţie cu sediul în Kurdistanul irakian, care au ucis cel puţin o persoană şi au rănit alte opt, informează Agerpres, care citează AFP.

Regimul de la Teheran acuză aceste grupări, aflate de mult în vizorul său, că aţâţă tulburările din Iran, care se confruntă cu proteste de amploare după moartea în arest, pe 16 septembrie, a tinerei kurde iraniene Mahsa Amini.

Oficiali iranieni au confirmat atacuri împotriva unor "grupări teroriste" cu sediul în regiunea autonomă Kurdistan din Irak, la graniţa cu Iranul."Cinci rachete iraniene au vizat o clădire a Partidului Democrat al Kurdistanului din Iran (PDKI)", a declarat pentru AFP Tariq al-Haidari, primarul oraşului Koysanjaq situat la est de Erbil, capitala Kurdistanului irakian.

"Sunt un mort şi opt răniţi. Este vorba de kurzi iranieni", a informat ministerul sănătăţii din regiunea autonomă.

În acelaşi timp, patru atacuri cu drone au vizat baze ale Partidului Comunist Iranian şi ale grupării naţionaliste kurde iraniene Komala din zona Zrgoiz, a declarat Atta Seqzi, un lider local al Komala. Potrivit acestuia, militanţii au fost avertizaţi în legătură cu iminenţa unor atacuri şi s-au evacuat la timp astfel încât nu s-au înregistrat morţi şi răniţi.

Luni seara, ministerul irakian de externe "a condamnat în cei mai fermi termeni" aceste atacuri care "încalcă suveranitatea irakiană", dând asigurări că va lua "măsuri diplomatice la nivel înalt", fără a furniza detalii.

O sursă militară iraniană a confirmat atacurile cu rachete şi drone împotriva "unor sedii de partide teroriste" din Irak.

Persoanele vizate au fost "terorişti care au participat activ la revoltele din ultimele două luni, în special prin provocarea incendiilor împotriva băncilor şi clădirilor administrative din mai multe localităţi" din Kurdistanul iranian, a declarat la televiziunea publică generalul Mohammad-Taghi Osanlou, comandantul unei baze a Gardienilor Revoluţiei.

Iranul şi-a intensificat atacurile asupra acestor grupări de opoziţie ale kurzilor iranieni după începerea protestelor, aminteşte AFP.Misiunea ONU în Irak a "condamnat aceste noi atacuri cu drone şi rachete din Kurdistan, care încalcă suveranitatea Irakului".

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a criticat, la rândul său, aceste atacuri într-un comunicat: "Condamnăm ferm continuarea atacurilor Iranului cu rachete şi drone asupra regiunii Kurdistan din Irak. Cerem Iranului, care a încălcat în mod repetat şi flagrant suveranitatea Irakului, să pună capăt acestor atacuri".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel