Atacuri în Noua Zeelandă: Zeci de morți și răniți. Premierul anunță ”una din cele mai întunecate zile” pentru țara sa

Darius Muresan |
Data publicării:

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunţat azi că 40 de persoane au fost ucise în atacurile de la două moschei din oraşul Christchurch.

Potrivit şefei guvernului, încă cel puțin 20 de persoane au fost grav rănite. Jacinda Ardern a spus că nivelul de alertă a fost ridicat la maxim.

Ea a adăugat că patru suspecţi cu viziuni extremiste se află în arest, precizând că ei nu se aflau până acum pe nicio o listă de monitorizare a poliţiei.

Una din cele patru persoane reţinute în Noua Zeelandă după atacurile armate de la două moschei din oraşul Christchurch este australian, a anunţat și premierul australian Scott Morrison.

"Pot confirma că am fost informat că o persoană dusă în arest este un cetăţean născut australian", a declarat el presei la Sydney. 

"Ca membri ai aceleiaşi familii cu verii noştri din Noua Zeelandă astăzi, suntem în doliu, suntem şocaţi, suntem scandalizaţi. Condamnăm cu fermitate atacul care a fost comis astăzi de un terorist violent de extremă-dreapta", a adăugat el. 

Mass-media din Noua Zeelandă au relatat că între nouă şi 27 de persoane au fost ucise în atacuri. Poliţia s-a ferit să livreze deocamdată un număr exact, spunând doar că bilanţul victimelor este 'semnificativ'. 

Atacurile s-au produs asupra a două moschei pline de lume din oraşul Christchurch în timpul rugăciunii de vineri, conform poliţiei, care a anunţat că a arestat patru persoane - trei bărbaţi şi o femeie - şi că a dezamorsat mai multe dispozitive explozive improvizate. 

Un atac a avut loc la moscheea Masjid Al Noor din centrul oraşului, iar celălalt atac s-a produs la o moschee din suburbia Linwood. 

Poliţia a refuzat să comenteze în legătură cu motivaţiile suspecţilor, însă un manifest care ar fi fost postat online de unul dintre atacatori ar sugera că ar fi vorba de un naţionalist alb. 

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a spus că este "una din cele mai întunecate" zile pentru ţara sa, recunoscută ca fiind un loc sigur. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel