Atacuri drone. Principala bază rusă în Siria, luată cu asalt

Sebastian Florea |
Data publicării:

Rebelii şi jihadiştii din Siria şi-au înmulţit în ultimele două luni atacurile cu drone împotriva principalei baze militare ruse din această ţară devastată de război.

Aproape toate au fost doborâte, ratându-şi astfel ţinta, potrivit unei organizaţii neguvernamentale şi unor responsabili ruşi. La această bază amenajată pe aeroportul militar din Hmeimim, în provincia Latakia (nord-vest), staţionează forţele ruse care intervin de la sfârşitul anului 2015 în conflictul sirian de partea regimului Bashar al-Assad. În acel moment, puterea de la Damasc se afla într-o situaţie critică în faţa rebelilor şi jihadiştilor.

'În ultimul timp, atacurile cu drone împotriva bazei Hmeimim s-au înmulţit', chiar dacă ele nu reprezintă o ameninţare reală, a indicat vineri directorul Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), Rami Abdel Rahmane, care a informat despre 18 'atacuri' de la începutul lunii iulie. 'Majoritatea dronelor sunt doborâte de apărarea antiaeriană rusă şi siriană', a spus el pentru AFP, indicând că aceste aparate erau trimise de jihadişti sau de rebeli islamişti din provincia vecină Idlib.

Ultimul important bastion al insurgenţilor în Siria, Idlib, este dominat de Hay'at Tahrir al-Sham, o organizaţie jihadistă provenită din fosta filială locală a Al Qaida, dar ea include în prezent şi o multitudine de grupuri rebele. În total din ianuarie, OSDO a înregistrat 23 de 'atacuri cu drone' asupra bazei Hmeimin. În ianuarie, zece drone încărcate cu explozibil au vizat baza, fără a face victime sau pagube, potrivit armatei ruse.

Joi, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, i-a acuzat pe 'terorişti', făcând aluzie la rebeli şi jihadişti, că trimit aceste dispozitive. 'Atacurile dronelor au devenit regulate împotriva bazei de la Hmeimim. Apărarea noastră antiaeriană a doborât 45 de aparate de acest tip', a spus ea. La jumătatea lunii august, un purtător de cuvânt al armatei ruse, generalul Igor Konaşenkov, a evocat această creştere: 'În cursul lunii precedente, noi am observat o creştere a tentativelor de atac cu drone. Rata noastră de eliminare a acestora este de 100%'.

Puterea siriană şi aliatul său rus ar putea lansa în viitor o ofensivă pentru a recuceri unele sectoare periferice ale provinciei Idlib, în special regiunea Jisr ash-Shugur. 'Ruşii sunt convinşi că dronele sunt trimise din împrejurimile Jisr ash-Shugur', potrivit lui Sam Heller, analist la International Crisis Group. După intervenţia rusă, regimul lui Bashar al-Assad a înregistrat o serie de victorii, recucerind aproape două treimi din teritoriu.

Războiul din Siria a început în 2011 după reprimarea manifestaţiilor prodemocraţie de către regim, complicându-se odată cu implicarea puterilor străine şi a grupărilor jihadiste.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel