Atacul masiv cu rachete asupra Ucrainei. Răspuns la atacarea aerodromurilor Riazan și Engels sau atac pregătit cu multe zile înainte?

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat că, pe 05.12.2022, Rusia a declanșat un nou atac masiv cu rachete asupra teritoriului ucrainean. Pentru a doua oară în cursul zilei, pe întreg teritoriul Ucrainei au fost anunțate alerte aeriene.

Biroul președintelui Ucrainei a confirmat anunțul privind executarea unui raid aerian, iar președintele Zelenski le-a recomandat cetățenilor ucraineni să se deplaseze în buncăre.

Sursele ucrainene scriu despre explozii în Regiunile Harkov, Poltava și Dnepropetrovsk, precum și că Internetul s-a întrerupt la Kiev, deși nu există încă informații concrete despre lovituri asupra capitalei ucrainene. În plus, au început din nou penele de curent.

Potrivit datelor inițiale prezentate de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, 20 de rachete cu bazare maritimă și aeriană au fost lansate în toată Ucraina de la Marea Caspică. Ulterior, armata ucraineană a anunțat că numărul acestora a crescut la 50. Unele surse ucrainene sugerează că Rusia a ripostat pentru cele două atacuri ce au avut loc astăzi pe aerodromurile Diaghilevo de lângă Ryazan și Engels.

Loviturile cu rachete au fost confirmate de numeroase videoclipuri cu rachete rusești zburând deasupra orașelor, în special peste Dnepropetrovsk, postate pe Internet. A fost raportată activarea apărării antiaeriene ucrainene, dar nu există informații despre rachetele doborâte în acest moment. Probabil, informații despre numărul de rachete interceptate vor fi prezentate ulterior de partea ucraineană.

Între timp, au apărut și primele rezultate ale loviturilor cu rachete, fiind prezentată o instalație de infrastructură din Kropyvnytskyi (Kirovograd), de unde se ridică nori negri de fum deasupra acesteia.

Comentariul autorului: Probabil că, așa cum s-a mai întâmplat și anterior, pe parcursul zilei vor fi efectuate mai multe valuri de atacuri cu rachete de croazieră asupra infrastructurii critice a Ucrainei. Este posibil chiar să fie vorba despre cel mai mare atac asupra Ucrainei de la începutul invaziei rusești. Potrivit unor surse de pe rețelele de socializare, cel puțin 12 bombardiere strategice rusești de tip Tu-95MS s-au aflat în aer și au efectuat lansări de rachete de croazieră asupra teritoriului ucrainean.

Deși este posibil ca atacul să fi fost declanșat în urma loviturilor cu drone asupra unor aerodromuri rusești, trebuie precizat faptul că acesta era pregătit de mai multă vreme. Inițial, pe rețelele de socializare au apărut o serie de informații potrivit cărora Rusia planifică un atac de amploare asupra Ucrainei, cu peste 200 de rachete de croazieră cu bazare terestră, aeriană și maritimă, în perioada 29-30 noiembrie. Foarte probabil, acesta a fost amânat din cauza scurgerilor de informații despre iminența atacului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel