Atacul de la Briansk. Rusia ar putea folosi incidentul ca justificare pentru noi decizii în legătură cu invazia din Ucraina. Putin a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei

Foto ilustrativ / Forțele Armatei ucrainene
Foto ilustrativ / Forțele Armatei ucrainene

Joi, 2 martie, mass-media rusă de propagandă a răspândit informații neconfirmate despre presupusa infiltrare a „sabotorilor ucraineni” în zonele de frontieră ale regiunii Bryansk.

 

În dimineața zilei de 2 martie, guvernatorul regiunii Bryansk a Federației Ruse, Oleksandr Bogomaz, a anunțat că sabotori ucraineni s-ar fi infiltrat în regiunea de la granița ruso-ucraineană.

Autoritățile ruse au raportat un presupus schimb de focuri între oameni în uniforme militare cu banderole galbene și forțele ruse. De asemenea, mass-media de propagandă a acordat o mare atenție acestui eveniment, relatând despre luarea de ostatici și chiar omoruri. Președintele Putin a ieșit imediat condamnând ”atacurile teroriste”.

Ulterior, a apărut un videoclip în care, pe fundalul unei post medical situat în regiunea Bryansk, doi combatanți ruși care se revendică membri ai Corpului Voluntarului Rus (RDK), au anunțat că au trecut graniţa din Ucraina în Rusia și luptă de partea Ucrainei.

Totodată aceștia spun că „nu luptă cu civili, nu îi ucid pe cei neînarmați” și îi cheamă pe cetățenii obișnuiți ai Rusiei să înțeleagă că „nu sunt sclavi” și să se opună regimului Putin.

Oficialii ucraineni spun că nu au nicio legătură cu atacul. Mîkhailo Podoliak, consilier al șefului Administrației Prezidențiale arată că evenimentele de ieri sunt fie o provocare a Moscovei pentru a găsi noi justificari invaziei din Ucraina, fie ”partizanii ruși încep să demonteze regimul lui Putin pentru că vor să păstreze niște șanse politice pentru un viitor postbelic în Rusia, care va pierde acest război”.

Secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Oleksi Danilov, a vorbit pentru NV despresubiectul ”sabotorii Forțelor Armate” din regiunea Bryansk.

„Subliniez că aceștia sunt cetățeni ai Federației Ruse. Acesta este cheia. Dacă cetățenii Federației Ruse, care se află pe teritoriul țării lor, fac declarații despre poziția lor, atunci nu este nimic ciudat pentru mine. Propaganda rusă poate inventa orice despre „băieți”, despre „fete”, despre autobuzele școlare și alte prostii. Toate acestea nu sunt adevărate”, asigură Danilov.

 

Putin a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei

 

Președintele rus și-a anulat călătoria planificată în Caucaz și se află în prezent la Kremlin unde „primește rapoarte constante de la agențiile de securitate”. „În special, îi raportează șeful FSB [Olexandr] Bortnikov, ministrul apărării [Serhiy] Shoigu și șeful Gărzii Ruse [Viktor] Zolotov. Este vorba despre evenimentele care se desfășoară în regiunea Bryansk”, a spus Dmitri Peskov.

În preambulul ședinței Consiliului de Securitate, Putin a reluat tema ”atacurilor teroriste” și a pus problema protecției antiteroriste a instalațiilor administrate de agențiile de aplicare a legii.

„Astăzi avem o problemă, dar foarte importantă, despre măsurile de protecție antiteroristă a obiectivelor aflate sub jurisdicția agențiilor de aplicare a legii”, a spus liderul rus, citat de Izvestia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel