Atacul cu HIMARS de la Makiivka a eliminat ”elita” rusă din estul Ucrainei, dar asta ar putea fi doar începutul: ”Rușii pot pierde 70.000 de militari în 4-5 luni”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansator de rachete american HIMARS. Sursă foto: Forbes.ro
Lansator de rachete american HIMARS. Sursă foto: Forbes.ro

Lovitura primită de Armata rusă în noaptea de Revelion, atunci când sute de recruți au fost eliminați după distrugerea unei școli transformată în bază militară, a fost un șoc profund pentru ruși.

ISW consideră că Ministerul Apărării al Federației Ruse încearcă să-și transfere responsabilitatea pentru pierderi asupra autoproclamatelor autorități din Donețk și chiar pe militarii uciși. Ocupanții ruși au declarat agențiilor de presă ruse că atacul a fost efectuat atunci când militarii ruși au încălcat securitatea operațională folosind telefoane mobile personale, ceea ce a permis forțelor ucrainene să lanseze o lovitură precisă asupra bazei.

Atacul de la Makiivka (Donețk) nu este unul singular - Kievul a anunţat marţi că forţele ucrainene au ucis sau rănit aproximativ 500 de soldaţi ruşi într-un atac de artilerie în regiunea Herson,  în apropierea satelor Hulakivka și Fedorivka.

Expertul militar al Ivan Kiricevski a remarcat că rușii considerau Makiivka ca fiind o bază sigură, aflată în spatele frontului. De aceea, în cazarma din Makiivka s-a adunat „elita” specialiștilor în comunicare mobilizați.

Acolo erau staționați cei care urmau să devină coloana vertebrală a forțelor ruse din estul Ucrainei.

„Ar fi trebuit să devină scheletul grupării de trupe din estul Ucrainei. Erau oameni mobilizați de elită care făcuseră antrenament... Adică prin acest fapt recunosc că nu se așteptau deloc ca Forțele Armate ucrainene să lovească acest obiectiv militar”, a declarat el.

Imaginile din satelit realizate de compania americană Planet Labs din 20 decembrie și 2 ianuarie arată consecințele atacului ucrainean asupra orașului Makiivka.

 

În următoarele 4-5 luni, Rusia ar putea pierde până la 70.000 de militari în Ucraina - GUR

 

Andrii Cherniak, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, a comentat situația.

Oficialul ucrainean este sigur că rușii vor încerca să păstreze coridorul de uscat către Crimeea și să pună mâna pe întreaga regiune Donețk. În același timp, în opinia sa, ocupanții nu vor putea forța Niprul să captureze din nou Hersonul.

"Conform estimărilor informațiilor militare ale Ucrainei, armata rusă ar putea pierde până la 70.000 de oameni în următoarele 4-5 luni. Iar conducerea țării ocupante este pregătită pentru astfel de pierderi", a conchis Cherniak.

Potrivit armatei ucrainene, până pe 3 ianuarie 2023, pierderile trupelor ruse au depășit 108 mii de morți.

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valery Zalujnîi, a declarat că în cursul anului 2022, Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat 40% din teritoriile ocupate în timpul invaziei pe scară largă. 

 

Reacțiile din Rusia

 

Ministerul rus al Apărării a anunțat că 63 de soldați au fost uciși în ajunul Anului Nou într-o explozie care a distrus o cazarmă temporară la o școală profesională din Makiivka, Donețk. Totuși, unii bloggeri naționaliști ruși estimează că numărul este mult mai mare și că este de sute de morți.

Tragedia a fost un șoc pentru opinia publică din Rusia.

Adunări publice au avut loc marţi în Rusia pentru a aduce un omagiu zecilor (conform informațiilor comunicate de Moscova) de militari ucişi.

Circa 200 de persoane au participat la un miting autorizat în Samara, centrul Rusiei, de unde erau originari unii dintre aceşti soldaţi ucişi.

Locuitori depuneau trandafiri sau coroane de flori în faţa "flăcării eterne" într-una dintre principalele pieţe ale oraşului, înainte de a se înclina cu respect sau a-şi face semnul crucii, potrivit unui corespondent al AFP. Un preot ortodox a rostit o rugăciune, apoi soldaţi au efectuat un salut trăgând cu puştile în aer.

Potrivit mass-media locale, adunări publice au avut loc şi în alte oraşe din regiune, în special în Toliati şi Sîzran.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel