Atacul Azerbaidjanului ridică Armeniei semne mari de întrebare despre „misiunea de pace” a trupelor ruse în Nagorno-Karabah

Forțe ruse de menținere a păcii în Nagnorno-Karabah
Forțe ruse de menținere a păcii în Nagnorno-Karabah

Premierul armean Nikol Paşinian a pus sub semnul întrebării prezența forțelor ruse în Nagorno-Karabah, în misiune de menținere a păcii, ca urmare a atacului masiv orchestrat de azeri în cursul zilei de ieri.

Amintim că ieri forțele azere au demarat operațiunea intitulată „Revange” (n.r. - Răzbunarea) în Nagorno-Karabah, fiind uciși cel puțini doi soldați armeni. Azerbaidjanul motivează acțiunea ca un răspuns la faptul că forțele din Nagorno au deschis focul și au ucis un soldat azer.

În atac azerii au folosit lansatoare de grenade și inclusiv o dronă de producție turcă Bayraktar TB2.

Incidentele au avut loc în districtul Lacin, ultimul district cedat din cele trei după acordul de pace semnat cu Armenia, sub egida Moscovei în 2020 ca urmare a unei ofensive majore a azerilor în Nagorno-Karabah. 

După acest ultim atac de ieri, dar și după tensiunile din ultimele luni, premierul armean Nikol Pașinian a declarat că se ridică semne de întrebare cu privire la misiunea de pace a contingentului rus din regiune.

„Incidentele care au avut loc în Nagorno-Karabah din 2020 încoace (n.r. - după victoria azeră), inclusiv cele din ultimele zile, ridică unele semne de întrebare din partea poporului armean asupra misiunii de menținere a păcii din Nagorno-Karabah”, a precizat premierul armean, citat de agenția rusă Tass. Pașinian a subliniat că e nevoie urgent în aceste zile ca misiunea de menținerea a păcii să se implice pentru ca situație să nu escaladeze și mai mult.

În opinia premierului armean prezența contingentului rus e un factor cheie pentru asigurarea securității în regiune și a cerut părții ruse să nu permită azerilor escaladarea crizei.

De precizat că Federația Rusă, care a mediat acordul de încetare a focului ce a pus capăt războiului din anul 2020 are dislocată o forţă de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah.

 

Rusia, relații reci cu premierul armean Pașinian

 

Armenia, stat care în mod tradițional are relații aprpiat cu Federația Rusă, fiind inclusiv membră a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), a solicitat în timpul atacului azer din 2020 Federației Ruse să intervină în baza OTSC.

Depășită de capacitățile militare azere care a beneficiat de sprijinul Turciei, Armenia nu a reușit să facă față ofensivei în Nagorno-Karabah.

Moscova a respins solicitarea Erevanului, motivând că regiunea Nagorno-Karabah nu este teritoriul Armeniei, fapt recunoscut la nivel internaţional.

Kremlinul nu are relații apropiate cu premierul armean Niko Pașinian pe care îl consideră prea pro-Occidental și ajuns la putere în Erevan ca uramre a mișărilor cunoscute sub denumirea de „revoluții colorate”.

CITEȘTE ȘI: Se aprinde și Nagorno-Karabah (Video). Azerbaidjanul a demarat „operațiunea Răzbunarea” - o dronă TB2 a lovit un contingent armean

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel