Atac în Afganistan în centrul capitalei Kabul. Cel puțin 65 de oameni au fost răniți

Eduard Pascu |
Data publicării:

Un atac cu maşină-capcană a zguduit luni dimineaţă un cartier din centrul capitalei afgane Kabul, făcând cel puţin 65 de răniţi, transmite dpa, citând un prim bilanţ furnizat de autorităţi.

'La ora 08:50 (04:20 GMT), o explozie s-a produs în apropierea (cartierului) PD 16 din Kabul. Mai întâi a explodat o maşină-capcană, apoi mai mulţi atacatori au luat cu asalt o clădire. Zona este împrejmuită de forţele speciale de poliţie', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Nasrat Rahimi, citat de AFP.

'Toţi răniţii au fost transferaţi la spitale', a transmis pe Twitter un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Wahidullah Mayar, precizând că este vorba despre cel puţin 65 de persoane, printre care nouă copii. Potrivit corespondentului AFP, o coloană de fum se ridica spre cer, iar în zonă puteau fi auzite focuri de armă. Explozia nu a fost revendicată deocamdată.

'Zona verde', cartierul ultrasecurizat unde se află numeroase clădiri oficiale şi ambasade, a închis punctele de acces. Explozia s-a produs în vecinătatea sediului postului Shamshad TV, care şi-a încetat pentru scurt timp emisia, după care a reluat-o, difuzând imagini ale clădirii, serios avariată.

O nouă rundă de negocieri



Acest nou atac a avut loc în contextul în care Statele Unite şi talibanii afgani au început sâmbătă, la Doha, o nouă rundă de discuţii, a şaptea. Negocierile au început în septembrie 2018 şi vizează patru puncte principale: retragerea trupelor americane, garanţii că Afganistanul nu va servi drept refugiu pentru grupări teroriste care vor să atace alte ţări, un dialog inter-afgan şi o încetare permanentă a focului.

Marţi, în timpul unei escale la Kabul, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că speră într-un acord de pace cu talibanii 'înainte de 1 septembrie'. Responsabili americani au indicat deja că speră în ajungerea la un acord de pace înainte de alegerile prezidenţiale afgane, amânate de două ori şi care ar urma să aibă loc în septembrie.

Reluarea discuţiilor în capitala Qatarului a coincis cu un atac lansat de talibani în zori în provincia afgană nordică Baghlan, districtul Nahrin, în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 25 de membri ai miliţiilor proguvernamentale. 

Vezi și: SUA pierde în Afganistan doi militari din cadrul misiunii Resolute Support

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel