Atac cu gaze toxice asupra oraşului Alep. Presa siriană acuză grupările rebele

S.I. Catalin |
Data publicării:

Mediile oficiale de presă siriene au acuzat sâmbătă grupările rebele că au utilizat "gaze toxice" într-un atac asupra Alepului, raportând circa 40 de "cazuri de sufocare" în rândul civililor.

Fără a fi în măsură să stabilească responsabilii pentru atac, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a evocat la rândul său "32 de cazuri de sufocare", dintre care şase copii şi 13 femei, în două cartiere ale oraşului, relevând că sursele sale vorbesc despre "un miros de clor",transmite AFP.

,,În cursul serii, grupurile teroriste înarmate au vizat cu rachete conţinând gaze toxice cartierele Khaldiyé şi Al-Nil din oraşul Alep", arată agenţia oficială de presă Sana pe site-ul său, folosind terminologia uzuală a autorităţilor pentru a-i desemna pe insurgenţi, rebeli şi jihadişti.

Agenţia menţionează un bilanţ de "44 de civili" cu "sufocare" şi adaugă că acest bilanţ ar putea creşte.

Transmiţând acuzaţii similare, televiziunea de stat siriană îl citează pe guvernatorul provinciei Alep şi vorbeşte de "41 de civili afectaţi, dintre care doi în stare critică".

Nu este pentru prima dată când presa de stat de la Damasc acuză rebelii de atac cu "gaze toxice" la Alep, oraş recucerit complet la finalul lui 2016 de regimul lui Bashar al-Assad, după mai mulţi ani în care a fost divizat între cartiere guvernamentale şi sectoare insurgente.

În octombrie 2016, mediile oficiale i-au acuzat pe rebeli că au utilizat "gaz toxic" în oraş şi au raportat 35 de cazuri de sufocare.

În ultimele luni, autorităţile de la Damasc, dar şi aliatul lor rus, i-au acuzat pe insurgenţii din provincia Idlib, vecină cu Alep, că ar deţine arme chimice.

Cei doi aliaţi i-au învinuit în mai multe rânduri pe rebeli că vor să utilizeze aceste arme în teritoriile controlate, pentru a acuza ulterior regimul că a efectuat un atac chimic asupra civililor.

În aprilie, regimul sirian a cucerit bastionul rebel Ghouta de Est, de lângă capitală, fiind acuzat de un atac chimic care s-a soldat cu 40 de morţi civili. Occidentalii au replicat atunci cu lovituri aeriene.

La sfârşitul lui august, o comisie de anchetă a ONU şi a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice a acuzat gruparea jihadistă Stat Islamic că a utilizat în 2015 gaz muştar la Marea, în provincia Alep.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel