Chișinăul ar putea impune Rusiei să-și retragă cea mai mare parte a diplomaților aflați la post în Republica Moldova

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Autoritățile Republicii Moldova ar putea aplica Rusiei o măsură similară cu cea adoptată de România acum câteva săptămâni. Mai exact, Chișinăul ia în considerare să impună Moscovei reducerea drastică a numărului de personal din cadrul Ambasadei Rusiei la Chișinău.

Adrian Cheptonar, deputat al partidului de guvernare „Acțiune și Solidaritate” (PAS), a declarat la postul Exclusiv TV că se va solicita Moscovei reducerea schemei de personal din cadrul Ambasadei Ruse la Chișinău, scrie NewsMaker, care citează  ExclusivTV

Cheptonar spune că se va solicita diminuarea numărului de membri ai Ambasadei Rusiei pe bază de paritate, până la o prezență care să asigure paritatea cu personalul diplomatic moldovenesc la Moscova. Măsura va fi luată din cauza amestecului autorităților ruse în treburile interne ale țării, explică oficialul.

În prezent, Ambasada rusă de la Chișinău numără aproximativ 80 de membri, în timp ce Chișinăul a trimis la Ambasada Republicii Moldova din Federația Rusă doar 5 persoane. Dacă măsura va fi pusă în aplicare, acest lucru ar însemna ca Federația Rusă să retragă aproximativ 75 de membri ai misiunii diplomatice de la Chișinău. 

Youtube video image

„Odinioară erau oameni, acești cărăuși, care mergeau în fiecare zi la Moscova și soseau cu 8.000 de dolari sau euro în numerar. Adică toată această activitate criminală a lui Shor (oligarhul fugar, liderul partidului pro-rus interzis Șor) a fost finanţată de la Moscova. Moscova conduce procesul de imixtiune în procesele democratice din Republica Moldova", a spus el.

Potrivit lui Cheptonar, R. Moldova va informa Rusia despre decizia de reducere a personalului misiunii diplomatice, care va preciza termenul până la care diplomații trebuie să părăsească țara.

"Trebuie să fie un termen decent, echitabil, o lună, de exemplu, în care ei înșiși decid cine pleacă și cine rămâne. După aceea, la o dată anume, anunțată în prealabil, decizia va intra în vigoare", a explicat deputatul.

El, însă, nu a putut numi termeni concreți când va fi luată o astfel de decizie, dar a dat asigurări că Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova lucrează deja la ea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel