Asasinare la Teheran: O nouă eliminare a unui ofițer de rang înalt zguduie Gardienii Revoluției din Iran

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Președintele iranian Ebrahim Raisi a jurat răzbunare după asasinarea ofițerului Sayyad Khodaye din Forța Quds a Gărzilor Revoluționare, afirmând că "răzbunarea va fi la îndemână" și că investigațiile continuă.

Înainte de plecarea sa în Sultanatul Oman, Raisi a precizat că Sayyad  Khodaye a fost asasinat de teroriști care vizează națiunea iraniană.

Anterior, Nour News Agency, agenție apropiată Consiliul Național de Securitate, a relatat că "se vor schimba o mulțime de ecuații", promițând că "va fi încasat un preț mare de pe urma asasinilor".

Ofițerul ucis era responsabil al Departamentului de Cercetare și Dezvoltare Tehnologică al Organizației Industriilor de Apărare a Gărzilor Revoluționare, iar asasinarea sa a coincis cu anunțul Iranului că a destructurat o rețea de spionaj a Serviciului Israelian de Informații (Mossad), iar membrii acesteia au fost arestați.

Agenția de presă "Tasnim", apropiată Gărzilor Revoluționare Iraniene, a relatat că persoane necunoscute l-au împușcat duminică pe Sayyad Khodaye, în fața casa sale din Teheran. Agenția a precizat că acesta a avut un rol în dezvoltarea dronelor iraniene și, de asemenea, a jucat un rol în transferul de arme în Siria.

Nimeni nu a revendicat atacul, dar Gărzile Revoluționare au condamnat "actul terorist" despre care susținea că a fost comis de "elementele legate de aroganța globală" și au declarat că au deschis o anchetă pentru identificarea agresorului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a declarat: "Inamicii Iranului și-au demonstrat încă o dată natura diabolică prin asasinarea colonelului Khodaye".

La rândul său, radioul oficial israelian a relatat că ofițerul iranian asasinat a fost implicat în operații teroriste împotriva țintelor israeliene în Turcia, Cipru și Grecia.

Asasinarea unui membru al Gărzii Revoluționare Iraniene care a luptat în Siria sau Irak este a doua astfel de acțiune care a avut loc în capitala iraniană după eliminarea directorului programului nuclear iranian, Mohsen Fakhrizadeh, în noiembrie 2020, lângă Teheran, într-o breșă de securitate fără precedent.

Iranul a acuzat Israelul că s-a aflat în spatele asasinării lui Fakhrizadeh, a cărui metodă de asasinare a stârnit multe suspiciuni, mai ales că autoritățile iraniene competente au declarat, la aproximativ două săptămâni după moartea sa, că a fost asasinat de o mașinărie israeliană.

Colonelul Sayyad Khodaye este al doilea oficial din unitatea de elită care a fost ucis în ultimii ani. În 2020, cel mai puternic comandant militar al Iranului, generalul Qassem Soleimani, a fost ucis într-un atac aerian american în Irak.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel