Așa arată russkiy mir (Video): Hipermarket din Harkov, lovit de o rachetă rusească în timp ce zeci de oameni se aflau la cumpărături

Darius Muresan |
Data publicării:

Mai multe persoane au fost ucise şi 24 rănite sâmbătă într-un atac rusesc asupra unui hipermarket din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski susține că peste 200 de persoane în momentul impactului.

Un număr mare de persoane sunt date dispărute. Mulţi oameni sunt răniţi, a declarat primarul Igor Terejov, în timp ce guvernatorul regional, Oleg Sinegubov, a afirmat că atacul a fost efectuat cu ajutorul a două rachete aeriene ghidate.

Imaginile postate pe reţelele de socializare ucrainene arătau clădirea cuprinsă de o imensă coloană de fum negru. Potrivit autorităţilor, între 10.000 şi 15.000 m2 sunt în flăcări.

Zelenski a făcut din nou apel la aliaţii occidentali ai Ucrainei să furnizeze ţării sale mai multe sisteme de apărare aeriană.

"Dacă Ucraina ar fi avut suficiente sisteme de apărare antiaeriană şi avioane de luptă moderne, astfel de atacuri ruseşti ar fi fost imposibile", a pledat preşedintele, potrivit Agerpres, care citează AFP. "În fiecare zi, facem apel la lume: daţi-ne apărare aeriană, salvaţi oameni".

Reputatul profesor Armand Goșu, expert în spațiul fost sovietic, a tradus pe pagina personală informațiile din presa ucraineană și discursul președintelui, atașând și un material video, în care se poate vedea amploarea impactului, și, din păcate, chiar și o victimă. Atenție, imagini cu impact emoțional.

„Rusia a mai dat o lovitură brutală în Harkivul nostru - într-un hipermarket de construcții - sâmbătă, chiar în mijlocul zilei. Deocamdată, știm că peste 200 de persoane ar fi putut fi în interiorul hipermarketului. Toate serviciile sunt deja la fața locului pentru a ajuta - salvarea oamenilor și stingerea incendiului care a cuprins complet clădirea de 10.000 de metri pătrați. Știm despre morți și răniți.

Dacă Ucraina ar fi avut suficiente capacități de apărare aeriană și avioane de luptă moderne, astfel de atacuri rusești ar fi fost imposibile. Și de aceea facem apel la toți liderii, la toate statele: avem nevoie de o întărire semnificativă a apărării aeriene și de capacități suficiente pentru a distruge teroriștii ruși. Aceasta este o sarcină care trebuie îndeplinită și care nu poate fi îndeplinită decât împreună cu întreaga lume. În fiecare zi facem apel la lume: dați-ne sisteme de apărare aeriană și salvați oameni. Fiecare decizie de a nu ne sprijini este o pierdere a poporului nostru”, anunță Kievul, potrivit traducerii lui Armand Goșu.

Oraşul Harkov, care avea o populaţie de 1,5 milioane de locuitori înainte de război şi este situat în apropierea frontierei ruseşti în nord-estul Ucrainei, este vizat în mod regulat de forţele Moscovei, care a lansat o ofensivă terestră în regiune la 10 mai.

Această ofensivă le-a permis să cucerească mai multe oraşe şi să forţeze Kievul să trimită întăriri în zonă. Cu toate acestea, Ucraina a dat asigurări vineri că asaltul a fost "oprit".

Aproximativ 15 rachete ruseşti au lovit joi oraşul Harkov, ucigând şapte civili şi distrugând o tipografie, potrivit autorităţilor locale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel