Armistițiul aproape a căzut. Turcia, raiduri aeriene masive în Siria. Ankara a pierdut un tanc în confruntări

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Forţele Aeriene ale Turciei au efectuat sâmbătă seara atacuri împotriva unei zone deţinute de miliţiile kurde în nordul Siriei. E pentru prima oară când se întâmplă acest lucru în ultimele 17 luni, amintește și Agerpres, care citează Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH) și AFP.

"Un avion de luptă turc a vizat poziţii militare ale Forţelor Democratice Siriene (SDF, dominate de kurzi) din satul Saida, în apropierea oraşului Ain Issa", a informat OSDH.

"Acestea sunt primele raiduri aeriene după Operaţiunea "Peace Spring" lansată în octombrie 2019 de Ankara împreună cu grupările siriene aliate împotriva SDF din nordul Siriei, a declarat directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane.

Operaţiunea, întreruptă după acorduri negociate cu Washington şi Moscova, a permis Turciei să obţină controlul asupra unei zone frontaliere pe o lungime de 120 de kilometri şi înaintând aproximativ treizeci de kilometri pe teritoriul sirian.

Cu toate acestea, oraşul Ain Issa şi împrejurimile sale au rămas în mâinile forţelor kurde.

Raidurile aeriene de sâmbătă seara au avut loc în timp ce la periferia acestei localităţi strategice s-a constatat o intensificare a luptelor, potrivit OSDH.

"Ciocnirile au continuat între cele două tabere în ultimele 24 de ore (...) Forţele turce se luptă să avanseze în timp ce SDF a reuşit să distrugă un tanc turc", a declarat Abdel Rahmane.

Unităţile de Protecţie ale Poporului (YPG), parte integrantă a SDF, sunt considerate de Ankara drept o extensie în Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificat drept grupare teroristă de Ankara şi aliaţii săi occidentali.

În acelaşi timp însă, această miliţie kurdă s-a aflat în fruntea luptei armate împotriva grupării Stat Islamic din Siria, cu sprijinul coaliţiei internaţionale anti-jihadiste.

Pentru a opri expansiunea teritorială a YPG în nordul Siriei, Ankara a realizat începând cu 2016 trei ofensive militare care i-au vizat atât pe luptătorii Statului Islamic cât şi pe cei kurzi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel