Armenia şi Azerbaidjanul se angajează la un nou "armisitiţiu umanitar"

Eduard Pascu |
Data publicării:

Armenia şi Azerbaidjanul s-au angajat din nou să respecte cu începere de luni un "armistiţiu umanitar" în conflictul din Nagorno-Karabah, au anunţat într-o declaraţie comună cu Statele Unite după negocieri la Washington, notează AFP.

Secretarul de Stat adjunct al SUA Stephen Biegun s-a întâlnit sâmbătă cu miniştrii de externe ai celor două ţări, a precizat diplomaţia americană într-un comunicat. Cu o zi înainte, secretarul de stat american, Mike Pompeo, i-a primit pe omologii săi azer, Djeyhun Bairamov, şi apoi pe cel armean, Zohrab Mnaţakanian, dar nu a avut loc o întâlnire în trei.

"Armistiţiul umanitar va intra în vigoare la ora locală 08.00 (04.00 GMT), la 26 octombrie", potrivit declaraţiei publicate de Departamentul de Stat american.

Cele două ţări se acuză reciproc de atacarea populaţiei civile de la izbucnirea ostilităţilor, pe 27 septembrie, în această regiune azeră muntoasă controlată de separatiştii armeni susţinuţi de Erevan.

Nu este pentru prima dată când cele două ţări se angajează în favoarea unei încetări a focului. Declaraţia comună subliniază, de altfel, că miniştrii "au reafirmat angajamentul ţărilor lor de a pune în aplicare şi a respecta armistiţiul umanitar încheiat la Moscova, la 10 octombrie, şi confirmat într-o declaraţie publicată la Paris, la 17 octombrie". Încetarea focului nu a fost respectată până în prezent.

Washingtonul face parte, împreună cu Franţa şi Rusia, din Grupul de la Minsk, format în urmă cu mulţi ani de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru a fi principalul mediator în acest conflict.

Citește și: Frontul din Karabah | Premierul Armeniei: Cetăţenii să se înroleze benevol şi să plece pe front

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel