Ce s-ar întâmpla dacă Putin ar apăsa butonul nuclear. Gen. Bălăceanu: Consecințele pentru ruși ar fi dezastruoase, inclusiv privind susținerea Chinei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Oficialii de la Kremlin și Minsk amenință aproape zilnic cu utilizarea de arme nucleare tactice
EXCLUSIV
Oficialii de la Kremlin și Minsk amenință aproape zilnic cu utilizarea de arme nucleare tactice

Nu există un ”buton nuclear” pe care Putin să-l poată apăsa de unul singur. Lansarea unei arme nucleare tactice implică mult mai multe persoane, dar consecințele pentru Federația Rusă, inclusiv politice, ar fi dezastruoase.

 

Președintele rus Vladimir Putin a spus că „nu blufează” când a susținut că este gata să apere Rusia cu toate mijloacele disponibile, ceea ce majoritatea liderilor și analiștilor occidentali le-au interpretat ca o amenințare cu posibila utilizare a unei arme nucleare tactice.

Ceea îngrijorează cel mai mult este că Putin ar putea ordona folosirea armelor nucleare tactice, dacă va rămâne fără alte opțiuni militare în urma înfrângerilor forțelor sale din Ucraina.

Generalul Virgil Bălăceanu a explicat pentru DefenseRomania, că referendumurile sunt un pretext pentru Federația Rusă pentru a justifica folosirea oricăror mijloace. ”Apare ca posibilă folosirea (împotriva Ucrainei n.r.) inclusiv a armei nucleare tactice”.

Federația Rusă ar putea recurge la acest gest după anexarea ilegală a regiunilor cucerite în Ucraina, motivând că strategia de apărare îi dă dreptul să apese butonul nuclear pentru apărarea a ceea ce Moscova numește „integritatea sa teritorială”.

 

Utilizarea bombei nucleare - consecințe dezastruoase...pentru Rusia

 

Generalul Bălăceanu atrage atenția cu privire la repercusiunile asupra Moscovei în urma utilizării armei nucleare.

în opinia sa, dacă va recurge la utilizarea capabilităților nucleare, Rusia ar avea de pierdut în planul relațiilor internaționale.

Implicațiile politice la nivel internațional ar avea un efect dezastruos pentru Rusia, care ar fi izolată în totalitate.Nici China nu ar mai continua să aibă discuții și relații cu un stat care folosește arma nucleară”, este de părere generalul.

 

”Consecințele internaționale sunt extreme”

 

”Folosirea armei nucleare tactice înseamnă că statul agresor apelează la mijloace contestate la nivel internațional.

Izolarea Federației Ruse va fi și mai accentuată. Atitudinea unor state care sunt încă indecise (privind susținerea agresiunii Rusiei n.r.), precum China sau Iranul, va fi de respingere a unei asemenea măsuri. Chiar dacă va câștiga din punct de vedere al descurajării, (...) din punct de vedere al consecințelor, rezultatele ar fi dezastruoase pentru Federația Rusă”, explică Virgil Bălăceanu.

Referindu-se la pagubele pe care le poate produce o armă nucleară tactică, Virgil Bălăceanu a explicat că, deși acest tip de armament a fost îmbunătățit, în sensul de a produce pagube în special asupra țintei lovite, ”consecințele folosirii armei nucleare tactice înseamnă aceleași consecințe ca în cazul armei nucleare strategice, dar pe o suprafață mai mică”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel