Rușii din Bahmut au căzut într-o capcană. Armata ucraineană avansează pe flancul sudic: Brigada 80 Aeropurtată se pregătește să revină

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă. Militari ucraineni / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Imagine ilustrativă. Militari ucraineni / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Vești din ce în ce mai vesele/rele (depinde de partea care le primește) vin de la Bahmut, care, după retragerea trupelor Grupului Wagner, a fost ocupat de armata obișnuită rusă. Rușii nu pot face față asaltului ucrainenilor atacatori și au tot mai multe probleme.

S-ar părea că rușii au căzut într-o capcană mortală, iar încercarea de a apăra Bahmutul a însemnat încercuirea unui grup mare de trupe. Armata ucraineană care avansează strânge lațul în jurul lor, iar generalii nu ascund speranța că aceasta ar putea fi o descoperire în război.

Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a dat câteva detalii cu privire la cursul luptei de la Bahmut. Ea a dezvăluit că forțele ruse au fost blocate în oraș și nu prea au cum să se retragă în siguranță.

Comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate Ucrainene, Oleksandr Sîrski, confirmă că armata ucraineană avansează în direcția Bahmut. ”Direcția Bahmut. Avem succes, Forțele de Apărare continuă să avanseze, iar inamicul este prins pe alocuri”, arată generalul.

La rândul său, Maksîm Zhorin, comandantul adjunct al Brigăzii a 3-a de asalt (formată lunile trecute din elemente ale regimentului Azov) confirmă progresul: "Nu aș spune încă că orașul este complet sub controlul nostru. Dar suntem doar pe drumul acesta. Scopul nostru nu este doar controlul focului peste oraș, dar și încercuirea lui completă pentru a face imposibil ca inamicul să rămână acolo în viitor...”, spune militarul, citat de Unian

Foto: foto t.me/DPSUkr - Serviciul de grăniceri al Ucrainei, via Unian

Și deși pe hărți nu este încă vizibil că Bahmutul a fost complet încercuit și forțele ruse sunt înconjurate, se pare că acest lucru este pe cale să se întâmple.

Cu toate acestea, nici rușii nu stau pasivi și așteaptă lovitura ucraineană. Forțele ruse au lansat deja propriul atac asupra secțiunii de nord a frontului, încercând să spargă apărarea ucraineană din apropierea satului Sviatove, pentru a putea ataca apoi Harkivul. Dacă ar reuși, acțiunea ar fi un pericol de moarte pentru ucraineni, și de aceea generalii Kievului au fost nevoiți să-și mute o parte din rezerve spre nord.

Între timp, se întoarce în zona de luptă de la Bahmut și Brigada 80 Aeropurtată a Armatei Ucrainei, structură care a fost implicată și în trecut în luptele din regiune.

Progresul la Bahmut este lent, dar constant. Înainte de contraofensiva ucraineană, Bahmut era aproape complet înconjurat de armata rusă și de grupul Wagner, iar în vest era doar un mic coridor care permitea armatei ucrainene să ajungă la intrarea de vest a orașului. Acum, deși zona orașului în sine este încă sub controlul armatei ruse, jumătate din zona înconjurătoare a orașului este controlată de armata ucraineană.

Analistul Jonathan Spyer, într-un articol în JPost, descrie cum  Brigada 80 Aeropurtată se pregătește de luptă. O unitate construită în jurul unui corp experimentat de subofițeri, Brigada 80 Aeropurtată a dus greul la Bahmut. Militarii săi participă la un exercițiu de antrenament menit să-și perfecționeze abilitățile de coordonare în luptă.

Practic, deși sunt în perioada de recuperare, militarii trebuie să-și perfecționeze tehnica de luptă. „Când suntem departe de prima linie, începi să-ți pierzi abilitățile chiar și după una sau două zile. Așa că exersăm în fiecare zi”, spune Oleksandr, în vârstă de 23 de ani, unul dintre militarii care participă la antrenament. 

Evident, este prea devreme să știm sitauția exactă din teren, până când forțele ucrainene nu își ating complet obiectivele tactice din zonă.

Așa cum remarca și gen. Hodges, ”există întotdeauna o întârziere de patru sau cinci zile între momentul în care se întâmplă ceva și când știm despre asta. Așa funcționează sistemul de raportare. Căpitanii și subofițerii care luptă nu ar trebui să trimită rapoarte pentru divertismentul nostru. Ei încearcă să-și țină comandanții informați, așa că cred că vom vedea imaginea reală a ceea ce se întâmplă în câteva zile sau chiar săptămâni”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel