Armata rusă își concentrează eforturile pe 5 direcții în estul Ucrainei / ISW: Comandamentul militar rus pare să grăbească o ofensivă decisivă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul apărării al Federației Ruse
Foto: Ministerul apărării al Federației Ruse

Ministerul ucrainean al apărării relatează că forțele de ocupație ruse se regrupează pe linii separate și atacă în regiunea Donbas pe 5 direcții.

Oficialii ucraineni apreciază că forțele ruse se pregătesc să lanseze o ofensivă decisivă pe scară largă în estul Ucrainei la mijlocul până la sfârșitul lui februarie. 

În raportul public de seară, Armata ucraineană a anunțat care sunt ultimele evoluții în estul Ucrainei.

„Inamicul continuă să se regrupeze în direcții separate. Principalele eforturi sunt concentrate pe desfășurarea de acțiuni ofensive în direcțiile Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Novopavliv”.

„Ocupanții continuă să sufere pierderi. Pentru a-i trata pe răniții deghizați în civili, inamicul a înființat un alt spital militar în regiunea Herson.

 

Armata rusă se grăbește

 

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Nataliia Humeniuk, a remarcat că forțele ruse se concentrează probabil pe lansarea de operațiuni ofensive în est și nu în sudul Ucrainei.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că armata ucraineană se așteaptă ca Rusia să-și înceapă ofensiva decisivă în jurul datei de 24 februarie.

Un oficial al armatei ucrainene a declarat pentru Financial Times că Rusia intenționează să lanseze o ofensivă în următoarele 10 zile (până la 15 februarie), ce ar permite forțelor ruse să lovească pozițiile ucrainene înainte de sosirea tancurilor occidentale și a vehiculelor de luptă ale infanteriei.

La rândul său, șeful Administrației Regiunii Luhansk, Serhii Haidai, a declarat că forțele ruse continuă să trimită rezerve în regiunea Luhansk.

ISW remarcă, citând o serie de bloggeri ruși, că generalul Gherasimov (care în prezent comandă forțele ruse în Ucraina) are o fereastră îngustă de timp pentru a lansa o operațiune ofensivă la scară largă în Ucraina înainte de a fi imposibil de executat. 

Fostul ofițer rus Igor Girkin, a preconizat că ofensiva decisivă rusă nu va avea succes până când Rusia nu va mobiliza mai multe resurse (oameni și echipamente).

Comandamentul militar rus pare să se grăbească să lanseze ofensiva decisivă, probabil înainte de sosirea ajutorului militar occidental și de sezonul noroios de primăvară din Ucraina, în jurul lunii aprilie, mai arată analiștii ISW.

 

Informațiile britanice: Este puțin probabil ca Rusia să influențeze în mod semnificativ cursul războiului în perioada următoare

 

Serviciile secrete britanice consideră că este puțin probabil ca Rusia să poată consolida forțele necesare pentru a influența în mod semnificativ rezultatul războiului în săptămânile următoare.

Serviciile de informații consideră că este foarte probabil ca Rusia să încerce să reia operațiunile ofensive majore în Ucraina de la începutul lunii ianuarie 2023. Scopul său operațional este aproape sigur de a captura restul părților deținute de ucraineană din regiunea Donețk.

"Liderii ruși vor continua probabil să ceară acțiuni ofensive la scară largă. Rămâne puțin probabil ca Rusia să poată construi forțele necesare pentru a influența în mod semnificativ rezultatul războiului în următoarele săptămâni", consideră serviciile de informații britanice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel