Armata rusă concentrează atacul asupra regiunii Donbas. Forțele invadatoare au lansat o ofensivă în mai multe orașe din Estul Ucrainei

Darius Muresan |
Data publicării:

Forţele ruse au lansat miercuri o ofensivă în mai multe oraşe din estul Ucrainei, folosind obuze de mortier care au ucis civili şi au distrus mai multe locuinţe, au anunţat oficialităţile ucrainene, în contextul în care armata rusă îşi concentrează atacul asupra regiunii Donbas, relatează Agerpres, care citează Reuters şi DPA.

Rusia încearcă să captureze integral provinciile Doneţk şi Lugansk şi să încercuiască forţele ucrainene pe principalul front din estul Ucrainei.

Oraşele Severodoneţk şi Lisiceansk, situate pe malurile estic şi vestic ale râului Siverski Doneţ, au devenit un câmp de bătălie esenţial, forţele ruse avansând din trei direcţii pentru a le încercui.

Biroul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a informat că miercuri în zori forţele ruse au lansat o nouă ofensivă asupra oraşului Severodoneţk, oraşul aflându-se sub tiruri constante de mortiere.

Guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, a afirmat că şase civili au fost ucişi şi alţi cel puţin opt răniţi, majoritatea în apropierea unor adăposturi antibombardament din Severodoneţk. ''În prezent, cu sprijinul artileriei, ocupanţii ruşi atacă Severodoneţk'', a spus Gaidai.

 

Ucraina a respins ieri nouă atacuri în Donbas



Armata ucraineană a anunţat că marţi a respins nouă atacuri în regiunea Donbas, unde trupele ruse au ucis cel puţin 14 civili, utilizând aviaţia, lansatoare de rachete, artileria, tancuri, mortiere şi rachete. Reuters nu a putut verifica informaţiile referitoare la aceste operaţiuni.

Pe de altă parte, autorităţile din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au redeschis reţeaua de metrou, după ce în ultimele săptămâni tunelurile au fost folosite de populaţia civilă drept adăpost împotriva bombardamentelor.

În cele trei luni de la declanşarea războiului din Ucraina, peste 6,5 milioane de oameni au părăsit această ţară, mii de persoane au murit şi oraşe întregi au fost transformate în ruine.

Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a dat asigurări marţi că Rusia şi-a încetinit în mod intenţionat ofensiva în estul Ucrainei pentru a permite evacuarea civililor.

Zelenski a respins această declaraţie, despre care a spus că transmite informaţii ''absolut nereale''.

În 24 februarie, Rusia a declanşat un război neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei, Moscova susţinând că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel