Rebeliunea Wagner. Prigojin anunță că oprește marșul spre Moscova pentru a evita vărsarea de sânge. Mercenarii se întorc în cazărmi

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Situație deosebit de gravă în Federația Rusă, unde Evgheni Prigojin, șeful Wagner Group conduce o rebeliune împotriva Armatei ruse și a conducerii politice. 

Pe internet au devenit virale imaginile cu momentul în care o porțiune din autostrada M4 Don, din apropiere de Voronej, e aruncată în aer de elicoptere ale Armatei ruse. Acțiunea Armatei face parte din tentativele de a zdrobi rebeliunea Wagner Group condusă de Evgheni Prigojin. 

Următoarele 24 de ore vor fi critice pentru Putin, notează CNN. Putin este forțat să admită că Rostov-pe-Don, principalul său centru militar, este nu mai este  sub controlul său. Elita rusă are acum o alegere existențială între un regim prezidențial șovăitor și „un Frankenstein creat pentru a face treaba murdară care s-a întors împotriva stăpânilor săi”, spune CNN.

Wagner înaintează spre Moscova fără a întâmpina prea multă rezistență, scrie Meduza

Autostrada M4 Rostov pe Don - Moscova este blocată pe mai multe porțiuni în apropiere de capitală / Harta: Google maps, 24 iunie 2023

***

Update, ora 21.00: Prigojin , a anunțat în seara zilei de sâmbătă, 24 iunie, că mercenarii săi opresc coloana și merg în direcția opusă pentru a evita vărsarea de sânge.

Update, ora 18.30: Primarul Moscovei, Serghei Sobianin a fost declarat ziua de luni, 26 iunie, drept zi liberă în Moscova, „Pentru a minimiza riscurile”. Primarul a cerut locuitorilor orașului să evite deplasările prin oraș.

Update, ora 18.00: Primii mercenari „Wagner” au intrat în regiunea Moscovei. Potrivit canalelor Telegram, coloane de mercenari au fost văzute în Barabanovo, de unde Moscova este la două ore distanță.

****

Imaginile cu momentul în care o porțiune din autostrada M4 din apropiere de Voronej e aruncată în aer au fost prezentate și de Anton Gherașcenko, consilier al Ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei. 

 

 

Primarul Moscovei a anunțat că intrările și ieșirile din oraș nu sunt închise, ci există dificultăți în trafic deoarece controalele s-au întărit. Primarul spune că Moscova nu e blocată.

 

A plecat Putin din Moscova?

 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dimitri Peskov a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu a părăsit Moscova ci se află la Kremlin. 

Totuși, consilierul ucrainean Anton Gherașcenko a publicat o confirmare care arată că avionul prezidențial rus a decolat și se îndreaptă spre Sankt-Peteresburg.

Nu există însă nicio confirmare oficială că Vladimir Putin ar fi părăsit Moscova.

2. -imagine fara descriere- (fzyrmnbwyaa1ab5_11535700.jpg)

 

Putin dă undă verde eliminării liderilor rebeliunii. Prigojin - acuzat de trădare: Wagner a înfipt un cuțit în spate Rusiei

 

Cei răspunzători vor fi pedepsiți, a declarat Putin, referindu-se la acțiunile grupului Wagner. Președintele Rusiei l-a acuzat pe Prigojin de „trădare” prin înjunghierea pe la spate.

Într-o declarație publică, președintele Vladimir Putin l-a acuzat pe Evgheni Prigojin, fostul său foarte apropiat colaborator și prieten, de trădare și de înjunghiere pe la spate.

„E o încercare subversivă din interior. Aceasta este trădare, e un cuțit în spate pentru trupele care luptă pe front. (...) Este o lovitură pentru poporul nostru în întregimea lui. Măsurile pe care le vom lua vor fi extrem de dure”, a declarat Putin care a admis că situația la Rostov pe Don este complicată.

„Cei care au trădat Rusia, mă adresez lor, celor implicați, nu vă asumați participarea în niciun fel de conflict armat. Vom apăra întregul teritoriul și poporul rus”, a mai precizat Putin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel