Armata României va participa la operațiunile conduse de SUA împotriva rebelilor Houthi în Marea Roșie

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Puitorul de mine si plase "Viceamiral Constantin Bălescu" / mapn
Foto: Puitorul de mine si plase "Viceamiral Constantin Bălescu" / mapn

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act, marţi, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat participarea Armatei României la operaţia de securitate maritimă a Uniunii Europene EUNAVFOR ASPIDES şi solicită aprobarea pentru participarea Armatei României la operaţia maritimă de tip coaliţie PROSPERITY GUARDIAN (OPG). 

Președintele României a aprobat participarea militarilor români la operațiunile militare SUA și UE împotriva rebelilor Houthi și a transmis către Parlament o cerere de aprobare a misiunii, se arată într-un document ajuns la Biroul Reunit Permanent al Parlamentului, văzut și de DefenseRomania.

Potrivit documentului venit de la Președinție, Kalus Iohannis a aprobat participarea a până la 5 militari români la EUNAVFOR ASPIDES - Operaţia de Securitate maritimă a Uniunii Europene. Scopul operației militare UE este asigurarea libertăţii de navigaţie în Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaţionale din Marea Roşie, Marea Arabiei şi Golful Persic.

Președintele Iohannis mai solicită aprobarea Parlamentului României pentru participarea Armatei române, cu cu până la 3 militari, începând cu anul 2024, la Operaţia maritimă de tip coaliţie PROSPERITY GUARDIAN (OPG), aflată sub comanda SUA, care se va desfășura în zona de responsabilitate din Marea Roşie, Golful Aden şi teritoriul statului Bahrain.

Şeful statului aminteşte, în document, că pe fondul conflictului din Fâşia Gaza şi al intensificării acţiunilor grupării rebele yemenite Al-Houthi asupra unor obiective şi interese relaţionate Israelului, inclusiv asupra traficului comercial maritim din Marea Roşie, situaţia de securitate din zona coastelor yemenite şi a Strâmtorii Bab-al-Mandeb s-a deteriorat constant, cu repercusiuni negative la nivelul economiei europene şi mondiale.

La data de 18 decembrie 2023, SUA şi-au asumat intervenţia împotriva rebelilor Al-Houthi prin lansarea operaţiei maritime de tip coaliţie PROSPERITY GUARDIAN (OPG) şi au adresat comunităţii internaţionale un apel pentru implicare în rezolvarea situaţiei de securitate din Marea Roşie prin participarea cu personal de stat major şi capabilităţi navale, precum şi prin intensificarea schimbului de informaţii, amintește Președintele României în document.

Totodată, la data de 29 ianuarie a acestui an, Uniunea Europeană a iniţiat demersuri pentru lansarea unei operaţii pentru asigurarea libertăţii de navigaţie în contextul acestei crize, în strânsă cooperare cu PROSPERITY GUARDIAN. În acest sens, a fost aprobat Conceptul de Gestionare a Crizei pentru o nouă operaţie maritimă, EUNAVFOR ASPIDES, având ca obiectiv protejarea securităţii maritime pe principalele rute de navigaţie din Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaţionale din Marea Roşie, Marea Arabiei şi Golful Persic.

Operaţia EUNAVFOR ASPIDES s-a lansat la data de 19 februarie, cu ocazia reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.

Aprobarea Președintelui pentru participarea Armatei la operațiile mai sus amintite a venit la propunerea Premierului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

”Participarea personalului la această operaţie, în cadrul comandamentului dislocat pe teritoriul statului Bahrain, se va face ulterior reglementării statutului juridic al militarilor români pe teritoriul acestui stat. Fondurile financiare necesare participării la misiuni sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale în anul 2024”, se arată în scrisoarea preşedintelui care a fost trimisă Comisiilor parlamentare de apărare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel