Armata României sărbătoreşte, la 12 noiembrie, Ziua Statului Major al Apărării

Statul Major al Apărării este organismul superior de concepţie şi comandă al Armatei României, care îndeplineşte, potrivit legii, un rol esenţial în pregătirea armatei şi a naţiunii române pentru apărare.

Se împlinesc 161 de ani de la înființarea prin Ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în 12 noiembrie 1859, a Corpului de Stat Major General al Principatelor Unite, structură strategică de concepție și planificare a oștirii care, din anul 2017 poartă numele de Statul Major al Apărării.

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, au participat la sediul MApN, la ceremonia militară de dezvelire a bustului generalului Gheorghe Slăniceanu, unul dintre primii șefi ai Marelui Stat Major, de două ori ministru de Război și militar de excepție, potrivit unui comunicat de presă, publicat de MApN pe pagina oficială de Facebook.

În semn de recunoștință pentru activitatea depusă în fruntea organismului central al Armatei României, foștilor șefi ai apărării li s-a conferit medalia aniversară „Armata României”, realizată de Monetăria Statului.

„Valorile, tradițiile și istoria Armatei trebuie cunoscute și promovate, iar ceremonia de dezvelire a bustului generalului Gheorghe Slăniceanu este tributul adus istoriei și memoriei înaintașilor noștri”. - a transmis ministrul apărării naționale.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu a felicitat întregul personal al Statului Major al Apărării pentru activitatea din acest an. „Statul Major al Apărării își va atinge obiectivul propus, acela de accelerare a procesului de consolidare a capacității operaționale a armatei. Armata, instituția în care românii au cea mai mare încredere, a dovedit încă o dată, în anul 2020, că răspunde întotdeauna prezent la nevoile națiunii”, a spus, în cuvântul său, șeful Statului Major al Apărării.

În timpul Războiului de Independență din 1877, unitatea pe care o comanda generalul Gheorghe Slăniceanu a cucerit, după lupte eroice, garnizoana Rahova. Generalul a contribuit la elaborarea mai multor normative privind organizarea armatei și a scris numeroase lucrări despre arta războiului și studii militare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel