Armata privată rusească Wagner a mers în Venezuela să-l păzească pe Maduro

S.I. Catalin |
Data publicării:

Contractori militari privați din Wagner Group, care efectuează misiuni secrete pentru Rusia, s-au deplasat în Venezuela în ultimele câteva zile pentru a-i asigura protecţia preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, contestat de Statele Unite în contextul crizei politice grave, afirma surse citate de site-ul agenţiei Reuters.

 
 

Agenţii paramilitari care efectuează misiuni secrete pentru Rusia au ajuns în Venezuela în ultimele zile pentru a consolida dispozitivul de securitate al preşedintelui Nicolas Maduro în contextul protestelor de opoziţie susţinute de Statele Unite.

Conform unor surse citate de agenţia Reuters, Moscova a trimis aproximativ 400 de agenţi paramilitari în Venezuela. Alte surse afirma că sunt grupuri mai mici.

Agenţii de securitate fac parte din Grupul Wagner, format din foşti militari care au luptat clandestin pentru susţinerea trupelor ruse în Ucraina şi în Siria. Grupul Wagner nu a comentat informaţiile.

Potrivit Reuters mercenarii sunt din armata privată Vagner care ar fi structura oligarhului rus Evghenii Prigojin, cunoscut ca și „bucătarul lui Putin”. Acești militari au participat la operațiuni militare în Siria, Donbas, de curând s-a aflat că aceștia ar fi în Sudan și chiar și Republica Centrafricană.

Surse apropiate armatei private Vagner au comunicat că un grup de mercenari din această structură au ajuns la Caracas încă în luna mai a anului 2018 în ajunul alegerilor prezidențiale din Venezuela, iar un alt grup de curând. Potrivit surselor, misiunea principală este apărarea liderului Nicolas Maduro.

Jurnaliștii de la Reuters au descoperit cu ajutorul site-ului Flightradar24 că în ultima perioadă mai multe avioane ce aparțin guvernului de la Moscova au efectuat zboruri în America Latină. Unul dintre aceste avioane este un Il 96 care a decolat de la Moscova spre Senegal apoi a ajuns în Paraguay. Această aeronavă aparține Administrației Prezidențiale de la Moscova.

Ministerul rus al Apărării şi Ministerul Informaţiilor din Venezuela nu au făcut niciun comentariu pe această temă. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat: "Nu avem astfel de informaţii".

Combatanţii paramilitari ar fi ajuns în Venezuela la bordul unor avioane ruse care au făcut escală în Cuba.

Aceștia ar mai fi declarat că mercenarii ruși au plecat la începutul acestei săptămâni cu doar câteva zile înaintea protestelor inițiate de opoziție. Mercenarii au plecat de la Moscova cu două ruse charter până în Cuba, iar de acolo cu mai multe curse de linie. Potrivit surselor, misiunea mercenarilor ruși este să împiedice orice tentativă a opozanților din serviciile de securitate venezuelene să-l aresteze pe Maduro. „Oamenii noștri au mers încolo anume pentru a-l proteja”, a spus Șabaev. 


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel