Armata israeliană suspendă un exerciţiu major pentru a se concentra asupra unei posibile escaladări a violenţei

Eduard Pascu |
Data publicării:

Armata israeliană a anunţat luni că suspendă pentru o zi un exerciţiu major pentru a-şi concentra eforturile asupra pregătirii pentru o posibilă escaladare a violenţei, pe fondul confruntărilor cu palestinienii la Ierusalim soldate cu zeci de răniţi, informează Reuters şi France Presse.

Forţele armate israeliene au început duminică cel mai mare exerciţiu din ultimii 30 de ani denumit' ”Carele de foc'', transmite Agerpres.

Dar, în urma unei evaluări a situaţiei, şeful statului major, generalul-locotenent Aviv Kohavi, a decis să suspende exerciţiul pentru ziua următoare şi a instruit forţele "să se concentreze asupra tuturor eforturilor de pregătire pentru scenarii de escaladare", se arată într-un comunicat militar.

În Gaza, un purtător de cuvânt al grupării militante Hamas a declarat că conducerea unui comandament comun al mişcărilor armate în enclava palestiniană a dat Israelului "un ultimatum până la ora 18.00 (15.00 GMT)" să-şi retragă forţele de securitate din complexul moscheii al-Aqsa din Ierusalim şi cartierul Şeic Jarrah al oraşului.

Sute de palestinieni s-au ciocnit cu poliţia israeliană la al-Aqsa mai devreme în timpul zilei şi mai multe familii palestiniene se confruntă cu expulzarea din case în Şeic Jarrah revendicate de colonişti evrei după un lung proces legal ce a alimentat tensiunile în Ierusalim.

Purtătorul de cuvânt al Hamas nu a spus cum vor acţiona grupurile armate dacă Israelul nu va satisface cererea.

Israelul şi-a consolidat forţele de asemenea în Cisiordania ocupată şi în jurul Fâşiei Gaza, de unde militanţi palestinieni au tras mai multe rachete spre sudul Israelului începând de duminică, pentru a preveni orice extindere a tulburărilor din Ierusalimul de Est.

Zeci de persoane au fost rănite luni dimineaţă în confruntările dintre palestinieni şi poliţişti israelieni pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, aminteşte AFP.

Situaţia din Ierusalimul de Est va face luni obiectul unei sesiuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, potrivit unor diplomaţi israelieni, citaţi de publicaţia Times of Israel.

Solicitarea organizării acestei reuniuni a venit din partea Tunisiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel