Armata Israeliană crede că este pregătită pentru ofensiva terestră din Gaza, dar Statele Unite au o părere cu totul diferită

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc Merkava aflat în dotarea Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF). Sursa Foto: Ministerul israelian al Apărării.
Tanc Merkava aflat în dotarea Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF). Sursa Foto: Ministerul israelian al Apărării.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) consideră că, pentru a atinge obiectivele asumate de oficialii israelieni în războiul împotriva grupării teroriste Hamas, armata trebuie să înceapă ofensiva terestră în Fâșia Gaza cât mai curând, a precizat The Times of Israel.

Israelul afirmă că războiul său împotriva Hamas are ca scop distrugerea infrastructurii grupului terorist susținut de Iran și a promis că va dezmembra organizația după masacrele din 7 octombrie.

The Times of Israel a aflat că, după 16 zile de atacuri aeriene, IDF a informat guvernul israelian că este pe deplin pregătit pentru o ofensivă terestră în Fâșia Gaza și crede că poate atinge obiectivele stabilite, chiar cu riscul unor pierderi grele pentru soldați și pe fondul atacurilor continue ale Hezbollah în nord.

Însă armata israeliană se teme că oficialii de la Tel Aviv ar putea să nu dea niciodată ordinul privind începerea ofensivei terestre sau să o amâne pentru o perioadă îndelungată.

 

Este luată în calcul amânarea incursiunii terestre în Gaza? 

 

În cazul în care armată ar trebui să se concentreze pe frontul de nord în loc de Gaza, este încrezătoare că ar putea face acest lucru în doar câteva zile. IDF a întărit deja puternic granița cu Libanul, dar majoritatea forțelor rămân în apropiere de Gaza, înainte de ofensiva terestră așteptată.

În ceea ce privește cei 222 de ostatici confirmați, deținuți de Hamas și de alte grupări teroriste în Fâșia Gaza, armata israeliană s-a pregătit pentru posibilitatea unor operațiuni de salvare în timpul ofensivei terestre, potrivit informațiilor publicate de The Times of Israel.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) sunt îngrijorate de faptul că noi eliberări de ostatici de către Hamas ar putea determina conducerea politică să amâne o incursiune terestră sau chiar să o oprească la jumătatea drumului. Vineri seară, Hamas a eliberat o două persoane cu cetăţenie americană. Potrivit unor rapoarte, acest lucru a contribuit la o amânare a ofensivei terestre, având în vedere speranța că ar putea fi eliberați mai mulți.

 

IDF crede că o ofensivă ar putea de fapt să preseze Hamas să elibereze alți ostatici



Luni, The New York Times a relatat că oficialii de la Casa Albă doresc ca Israelul să își amâne operațiunea terestră pentru a acorda mai mult timp pentru negocieri în vederea eliberării ostaticilor deținuți de teroriștii din Gaza, precum și pentru ca ajutorul umanitar să intre în enclava palestiniană.

Raportul, care a citat mai mulți oficiali americani anonimi, a declarat că administrația Biden dorește, de asemenea, să sporească pregătirea pentru orice potențiale atacuri asupra țintelor americane din regiune din partea unor grupări cu sediul în Iran, despre care consideră că este posibil să crească pe măsură ce războiul continuă.

Oficialii au declarat că SUA nu cer Israelului să anuleze operația terestră, ci îl sfătuiesc pe israelieni să aștepte, și că Washingtonul susține în continuare pe deplin obiectivul Israelului de a distruge Hamas.

SUA s-a declarat îngrijorată de faptul că Israelul nu are obiective realizabile pentru operațiunea din Gaza și că IDF nu este pregătit

 

Oficialii americani indică faptul că Israelul încă nu a decis dacă vrea să lanseze o ofensivă terestră majoră sau să efectueze o combinație de lovituri chirurgicale și raiduri țintite împotriva teroriștilor Hamas.

Se pare că administrația Biden este îngrijorată de faptul că Israelul nu are obiective militare realizabile pentru operațiunile sale din Gaza, ceea ce îi face pe oficialii americani să creadă că IDF nu este încă pregătit pentru o incursiune terestră.

Oficialii americani au avut întâlniri maraton și convorbiri telefonice cu omologii lor israelieni pentru a discuta despre operațiunea terestră, despre care mulți au crezut că IDF ar fi lansat-o până luni - la 17 zile după masacrul din 7 octombrie al Hamas, în care peste 1.400 de persoane au fost măcelărite în Israel și aproximativ 220 au fost luate ostatice în Gaza. Între timp, IDF a menținut un bombardament aerian aproape constant, despre care spune că vizează teroriștii și infrastructura Hamas.



Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avut convorbiri telefonice aproape zilnice cu omologul său israelian, Yoav Gallant, în timpul cărora primul a insistat asupra importanței de a analiza cu atenție modul în care trupele IDF desfășoară incursiunea în Gaza, unde teroriștii vor opera din tuneluri și din zone dens populate, a relatat luni The New York Times, citând oficiali americani anonimi.

Într-un interviu acordat duminică emisiunii "This Week" de la ABC, Lloyd Austin a declarat că invazia terestră pe care Israelul intenționează să o lanseze ar putea dura mai mult decât a durat pentru ca SUA să înlăture Statul Islamic (ISIS) aflat de la putere în Mosul, Irak, pe vremea când era șeful Comandamentului Central al armatei americane.

"Lupta urbană este extrem de dificilă. Se desfășoară într-un ritm lent", a spus el. ,,Acest lucru poate fi puțin mai dificil din cauza rețelei subterane de tuneluri pe care Hamas a construit-o de-a lungul timpului și a faptului că au avut la dispoziție mult timp pentru a se pregăti pentru o luptă", a precizat secretarul american al Apărării.

Oficiali americani au declarat luni pentru The Times că Israelul trebuie să decidă dacă vrea să elimine teroriștii Hamas printr-o combinație de lovituri chirurgicale și raiduri țintite ale forțelor speciale, așa cum au făcut SUA cu soldații irakieni și kurzi la Mosul în 2017, sau să lanseze o invazie terestră mai amplă, așa cum au făcut trupele americane cu forțele irakiene și britanice la Fallujah în 2004.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel