Armata iraniană bagatelizează capacitatea Israelului de a paraliza programul nuclear al Teheranului

Nicolae Iordan |
Data publicării:

În primul răspuns al Teheranului la amenințarea Șefului de Stat Major al Armatei Israeliene, Hirsi Halevy, de a executa un “atac preventiv" asupra Iranului "chiar și fără ajutorul Statelor Unite", comandantul Armatei Iraniene, generalul Rahim Mousavi, a minimalizat capacitatea Israelului de a reprezenta o amenințare la adresa Iranului.

Generalul Rahim Mousavi, citat de Agenția de presă Fars afiliată Gărzii Revoluționare, a declarat: "Entitatea sionistă este prea mică pentru a reprezenta o amenințare pentru Iran".

Agenția a relatat că poziția comandantului Armatei Iraniene a venit ca răspuns la declarațiile recente ale Șefului de Stat Major al Armatei Israeliene, în care a vorbit despre capacitatea forțelor sale armate de a lovi adânc în teritoriul iranian cu scopul de a paraliza programul nuclear iranian fără a fi nevoie de sprijin din partea Statelor Unite.

Halevy a declarat, marțea trecută, că armata israeliană își va întări considerabil capacitățile pentru un "atac preventiv împotriva Iranului" și că "în ciuda distanței, o astfel de lovitură va fi zdrobitoare". El a subliniat: "Dacă statul evreu este capabil să facă față oricărei provocări de securitate, este întotdeauna mai bine ca Statele Unite să fie de partea noastră. Știm cum să acționăm pe cont propriu. Suntem o țară suverană care își rezervă dreptul de a lua propriile decizii. Ar fi bine ca Statele Unite să fie de partea noastră, dar aceasta nu este o obligație".

Amenințările oficialului israelian au venit după exercițiile aeriene americano-israeliene din Nevada, însă comandantul Armatei Iraniene a considerat că acele declarații "vizează ridicarea moralului soldaților și abordarea problemelor interne ale acestei entități”. Generalul Rahim Mousavi a adăugat: "Oricine este puțin familiarizat cu afacerile militare ale ambelor părți va fi foarte conștient de faptul că entitatea sionistă este de dimensiunea și amploarea unei singure operații desfășurate pe timpul războiului (iraniano-irakien)".

Mousavi a afirmat că "entitatea sionistă, care se află acum într-o stare de înec, iar efectele prăbușirii sale au devenit mai evidente, reprezintă mai puțin decât o amenințare pentru Republica Islamică", adăugând că "practicile liderilor acestei entități care sunt departe de rațiune și înțelepciunea nu vor face decât să accelereze procesul prăbușirii lor".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a atacat duminică seara Statele Unite, după pasul său rar de a dezvălui dislocarea submarinului USS Florida în Orientul Mijlociu în weekend, pe fondul escaladării tensiunilor și violențelor din regiune. Kanani, în două tweet-uri pe Twitter, a acuzat Statele Unite că "provoacă război și răspândesc instabilitate și conflict în regiunea de vest a Asiei".

Kanani a scris pe Twitter: "Publicarea din când în când a rapoartelor despre trimiterea de submarine, mutarea navelor de război și trimiterea de bombardiere în Asia de Vest, într-un moment în care noile ecuații regionale constituie probabil o nouă ordine și elimină nevoia de forțe militare din afara regiunii, face parte din efortul administrației americane de a-și acoperi declinul în lume. Washingtonul trebuie să realizeze noile realități în mod realist și să evite încercarea de a interveni în Asia de Vest și regiunea Golfului".

Submarinul USS Florida, care este capabil să transporte până la 154 de rachete de croazieră Tomahawk pentru atacuri la sol, a început să tranziteze Canalul Suez dinspre Mediterană vinerea trecută, potrivit Comandamentului Central al Forțelor Navale americane (CENTCOM) din Bahrain.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel